Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Fler kvinnor borde bry sig om börsen

Att lära sig om aktier är inte bara viktigt för den egna ekonomin. Man lär sig också om världen. Fler kvinnor borde investera i värdepapper.
Johanna Nylander
Kolumn • Publicerad 21 februari 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bra för plånboken.
Bra för plånboken.Foto: Seth Wenig

Det senaste decenniets låga sparräntor har gjort att långsiktigt sparande på ett vanligt bankkonto med låg eller ingen ränta alls är en förlustaffär. Inflationen är större än potentiella vinster, och för att få valuta på sitt sparkapital lägger många delar av sina tillgångar på ett ISK, investeringssparkonto.

ISK som sparform har gjort det lättare för privatpersoner att spara i fonder och aktier. I stället för att skatta och deklarera varje transaktion skattar man för värdet på kontot oavsett hur det går. Det är bra. Aktiesparande är en utmärkt skola i skarpt läge för att lära sig riskanalys, att sprida sina tillgångar, och hur olika fonder och aktier kan ge olika utdelning beroende på hur marknaden vänder sig.

Annons

Ofta får man höra att kvinnor är mindre riskbenägna än män. Det stämmer till viss del. Män handlar mer med aktier, startar fler företag, och ger sig oftare ut på mer våghalsiga äventyr. Kvinnor har av tradition varit mer bundna till hemmet och barnen, samtidigt som de haft mindre medel och resurser att riskera. Risktagande i sig behöver inte vara av godo. Det som riskeras kan förloras, och man behöver vara medveten om vilka konsekvenserna kan bli.

”Fler skulle tjäna på att vara aktiva i sitt sparande, och sätta sig in i hur marknaden fungerar. Till stor del är det också en jämställdhetsfråga.”

Aktiemarknaden svänger, och genom historien har stora börsras påmint om att det inte finns några garantier. Men ingenting är helt riskfritt, och pengar i madrassen tappar i värde över tid. Fler skulle tjäna på att vara aktiva i sitt sparande, och sätta sig in i hur marknaden fungerar. Till stor del är det också en jämställdhetsfråga. Med fler kvinnor på börsen, både som chefer i noterade bolag och som ägare, blir det lättare för fler att följa efter.

I många utvecklingsländer har biståndsorganisationer länge fokuserat på att ge kvinnor möjlighet att äga mark och verksamheter eftersom det har visat sig vara bra investeringar i stort. Grundprincipen gäller även i väst. Äger man något stort, eller har ett eget sparkapital att ta av om krisen kommer blir man mindre beroende av hjälp från andra. Lär man sig att spara lär man sig också att leva på det som finns kvar. När forna tiders kvinnor läste hushållningskunskap lärde de sig hur man tog hand om de resurser man blivit tilldelad. Många gjorde underverk med ekonomin, förädlade råvaror till delikatesser och såg till att stora familjer klarade sig igenom kalla vintrar och oväntade kriser.

Att öppet bry sig om pengar är för många fortfarande tabu, men om man inte tror att pengar är viktigt har man troligen aldrig stått utan. Genom att lära sig hur aktiemarknaden fungerar, lär man sig också något om samhällsutveckling och kan bli bättre på att genomskåda tomma ord. Det är en nyttig kunskap när många utlovar storverk, vare sig orden kommer från företagsledare eller politiker.

Annons
Annons
Annons
Annons