Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Ge kvinnor rätt att välja kejsarsnitt

Alla gravida borde få möjlighet att föda i en trygg situation.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 21 september 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JESSICA GOW / TT

I dag föds knappt vart femte barn i Sverige med kejsarsnitt. De flesta är akuta, för att något oväntat händer vid en vaginal födsel, och en läkare fattar beslutet att kejsarfödsel är säkrast för modern och barn. Några är planerade, till exempel för att barnet i slutet av graviditeten ligger med rumpan först, i säte, eller att två tidigare födslar varit genom snitt.

Sverige har en av de lägsta frekvenserna av kejsarsnitt i västvärlden. Bland många inom vården anses det som något entydigt positivt. Kejsarsnitt är visserligen rutin på landets förlossningsavdelningar, men samtidigt en stor magoperation. En lyckad komplikationsfri vaginal förlossning innebär oftast ett enklare förlopp och snabbare återhämtning för den födande.

Annons

Men alla förlossningar är inte enkla och komplikationsfria. Att föda barn är riskfyllt för både barn och moder, och listan över vanliga komplikationer är tyvärr lång. I Sverige har det dessutom länge varit svårt att få ordentlig eftervård för förlossningsskador. Köerna till landets gynekologer är långa, och många kvinnor vittnar om att inte bli tagna på allvar, att det kan ta åratal innan rätt behandling satts in och de under tiden levt med exempelvis smärtor och inkontinens.

”Sverige har en av de lägsta frekvenserna av kejsarsnitt i västvärlden.”

En liten grupp kvinnor vill därför, på grund av egna dåliga upplevelser av tidigare födslar, och/eller rädsla för kommande, ha en planerad kejsarfödsel. Vanligast är önskan bland omföderskor, ungefär 3 procent av dem föder med planerat snitt utan andra medicinska skäl.

Situationen för de som önskar snitt ser olika ut i landet. I debatten lyfts kostnaden och riskerna vid kejsarsnitt, men det är inte rättvisande för planerade snitt. Tittar man närmare är de mer jämförbara med vanliga vaginala förlossningar. Trots det beskriver många gravida det som en lång och svår kamp för att få igenom ett läkarbeslut om ett planerat kejsarsnitt. Ofta föregås ett sådant beslut av flera obligatoriska vårdsamtal med barnmorskor vars jobb det är att med tvetydiga argument övertyga kvinnan att ändra sig. Några blir ändå nekade, trots grunder som i andra länder skulle ge snitt utan ifrågasättande, som en tidigare kejsarfödsel eller traumatisk vaginal förlossning.

Möjligheten för fler att själva få välja förlossningssätt har börjat lyftas av flera aktörer. Ett patientnätverk driver frågan att kvinnor själva ska få välja kejsarsnitt, en riksdagsledamot motionerade om det i höstas, och tankesmedjan Timbro har med det i sitt valmanifest. En utredning med nya riktlinjer ska presenteras nästa år. Det är välkommet, inte minst för den lilla men förbisedda grupp av kvinnor som önskar det. Förlossningsvården behöver bli bättre på alla plan. Alla gravida borde få möjlighet att föda i en trygg situation, och att vården i dag kan neka kvinnor som önskar föda med planerat kejsarsnitt borde oroa alla som värnar om patientsäker vård.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons