unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Johanna Nylander: Gör inte om misstagen med spriten

Det är svårt från politiskt håll att försvara det som anses onödigt, omoraliskt och i värsta fall skadligt, men beslut i välvilja kan få motsatt effekt.
Foto: Stian Lysberg Solum
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
quote
Sverige måste göra upp med förmynderiet och avreglera människors kroppar.

Mattias Svensson har i sin senaste bok ”Så roligt ska vi inte ha det”, gjort ett digert jobb i att beskriva den svenska alkoholpolitiska historien. Han berättar om en vara som reglerats mer av magkänsla än fakta och den besynnerliga politiska effekten att alkoholpolitiken länge utformades av nykterister. Sverige har fortfarande ett alkoholmonopol som drivs av ett bolag som dessutom regelbundet kampanjar för sitt eget existensberättigande.

Den svenska alkoholpolitiska historien är fylld av förmynderi. Rika män med fina namn och makt har sällan begränsats från njutningsbara drycker. Reglerna har i stället systematiskt genom historien ifrågasatt kvinnor, arbetare och samers förmåga att fatta egna rationella beslut om något så enkelt som vad man väljer att dricka. Det tragiska är att regler som syftat till att minska problem från alkohol ofta har fått motsatt effekt.

Nykterhetsrörelsen började som en måttlighetsrörelse som ville att fler skulle dricka öl och vin i stället för sprit, men blev snart en absolutistisk rörelse helt emot alkohol. När motboken kom användes den för att kontrollera medborgarnas moraliska leverne och boken befäste en kultur som innebar att alla vanliga män hade sin ranson brännvin.

Regleringarna gjorde att den ölkultur som fanns försvann och tillståndsmodellerna för krogar dödade svensk matkultur till förmån för billiga rätter som serverades för syns skull till sprit. I norra Sverige ledde alkoholbegränsningarna till att fler berusade sig på farligare substanser, som lim och eter. Det var först när alkoholen släpptes lite mer fri och Sverige gick med i EU, som spritkonsumtionen bland allmänheten på allvar sjönk och ersattes av ett mer varierat drickande av vin och öl med fokus på smak och mat i stället för fylla.

Det är inte bara inom alkoholpolitiken som välvilliga regleringar har ställt till det. Nolltoleransen och kriminaliseringen av narkotikabruk ses av experter som en av de största orsakerna till att Sverige är ett av de värsta länderna i Europa när det kommer till hur många som dör av narkotika varje år.

Likt hur totala alkoholförbud i många länder ledde till att den organiserade brottsligheten etablerade sig, har de kriminella gängen i Sverige byggt sin verksamhet på vinster från den illegala droghandeln. Trots det har regeringen uttryckligen motsatt sig att ens utreda avkriminalisering av narkotikabruk i landet.

Sverige måste göra upp med förmynderiet och avreglera människors kroppar. Lär av historien och kombinera förnuftiga beslut med en politik som siktar på att skademinimera i stället för att moralisera. Det skulle fler må bättre av i både kropp och själ.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Läs mer