GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Gratis museibesök gynnar bara Stockholm

En av delarna i januariavtalet var att ha kvar den avgiftsfria entrén till landets statliga museer. Oppositionen hade strukit reformen i den budget som klubbades igenom hösten 2018.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 23 februari 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna Nylander
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Avgiftsfri entré på statliga museer har rått från och till de senaste decennierna, senast på 18 stycken museer från och med februari 2016. Argumentet för är enkelt. Skattefinansierad kultur ska vara tillgängligt för medborgarna i så stor utsträckning som möjligt. Men det finns stora problem med gratismetoden. De allra flesta statliga museer ligger i Stockholm. Där konkurrerar de med privatdrivna museer och utställningar om besökare, oavsett om det är gäster eller turister. Runt om i landet drivs de flesta museer av lokala, regionala och privata aktörer och för dessa är inträdesavgiften ofta en viktig del för att få ekonomin att gå runt.

Några statliga museer är placerade utanför huvudstaden. Marinmuseum i Karlskrona, Flygvapenmuseum i Linköping, Världskulturmuseet i Göteborg och så Moderna Museet i Malmö. Moderna i Malmö är Skånes enda statligt delägda museum och finansieras av att staten och Region Skåne går in med ett lika stort belopp var, och Malmö stad upplåter lokalerna utan att ta ut hyra.

I sommar är det dags för den första utställningen sedan avgiftsfri entré senast infördes som har uppmärksammats nämnvärt, nämligen en stor-utställning med Hilma af Klint. Det är stora fascinerande tavlor som kommer fylla hela museet, och det är Moderna i Stockholm som tagit fram utställningen. Men när denna utställning äntligen når Malmö, då passar museet på att utnyttja möjligheten att införa en tillfällig entréavgift. Anledningen är att kostnaderna blir för höga eftersom konsten värderats högt och utställningen beräknas bli populär hos allmänheten.

Den tillfälliga entréavgiften i Malmö visar hur snedvridet hela systemet med avgiftsfria entréer är. Museerna har råd att släppa in besökare gratis så länge de gör lagom tråkiga, billiga och ointressanta utställningar, men kan ta betalt om de sätter upp något allmänheten faktiskt vill se. Samtidigt har de statliga museerna i Stockholmstrakten betydligt större budgetar och konkurrerar med gratisentré mot privata aktörer.

Den avgiftsfria entrén kostar landets skattebetalare ungefär 80 miljoner kronor om året. En liten del av den totala kulturbudgeten, men en summa som skulle kunna göra betydligt mer nytta om det riktades om för att gynna ett levande kulturliv i hela Sverige. De flesta har aldrig möjlighet att utnyttja gratisentrén på de statliga museerna, och ska man ha en statlig museipolitik borde den främja kvalitativa utställningar snarare än att se till att lite fler stockholmare och stans turister slipper betala inträde. Det vore schyst mot både konsten och landets skattebetalare.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer