Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Hälsoapparna kan inte ersätta riktig vård

Välkomna ny teknik, men var vaksam för att den inte alltid är perfekt.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 17 juni 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Nora Lorek / TT

Jag har en app på min mobil som påminner mig varje dag vid ett förbestämt klockslag att det är dags att ta medicin. Den är som en digital dosett och ett extra minne, som inte bara håller koll på tiden, utan också säger till när det är dags att fylla på förrådet med läkemedel, håller koll på tidszoner vid resor, och kan dela min data med anhöriga om jag så vill.

För mig har appen gjort att jag slipper oroa mig för att glömma bort tiden, och riskerar inte utebliven eller dubbel dos av misstag. Den är ett enkelt exempel på hur mobilappar kan vara ett fantastiskt komplement i vården.

Annons

När politiker talar om att digitalisera vården låter det ofta som att det kommer bli revolutionerande resultat och att det är en generallösning på alla problem. Ibland kan det stämma, inte minst för vårdpersonal som sitter låsta i gamla långsamma upphandlade system som inte utvecklats i takt med tekniken. Men det är också lätt att ha en övertro på digitaliseringens effekter. Allt går inte att lösa med en app, och ibland är det till och med olämpligt att låta datorprogram styra för mycket.

Ett sådant exempel är hyllade Natural Cycles. Det finns många mensappar ute på marknaden som loggar och förutspår kvinnors nästa menstruation och som gissar datum för ägglossning. Natural Cycles kan i kombination med en termometer gissa ägglossningsdatum ovanligt bra, och har tack vare en europeisk certifiering därför fått lov att marknadsföra sig som preventivmedel. Detta trots att appen i sig inte kan skydda användaren från graviditeter, och att den även med perfekt resultat utelämnar användaren till andra former av preventivmedel ungefär en tredjedel av tiden.

Bra data, information och loggningsmöjligheter för att hålla koll på hälsa och mediciner passar utmärkt i appform, men när ett program lanseras som en ersättning för läkemedel eller vårdbesök bör man vara skeptisk. I synnerhet om det är ett steg för att få omfattas av samma typer av subventioner som till exempel högkostnadsskyddet. Ett digitalt läkarbesök kan inte diagnosticera och avhjälpa samma sjukdomar som ett vanligt besök, men rätt utformat kan det effektivisera och komplettera, och ge mer tid till läkare och sjuksköterskor för mer kvalificerade arbetsuppgifter.

Fler politiker, inte minst inom vården, behöver lära sig teknikens möjligheter och begränsningar. Uppmuntra nya system som kommer fram, och ge regleringsmässigt utrymme för teknisk utveckling och nya lösningar, inte minst när det kan ersätta papper och penna eller göra det enklare för patienter och vårdgivare. Bra utformad digital vård kan ge bättre delaktighet och leda till förbättrad hälsa, men det är aldrig en ersättning för läkemedel och läkare.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör

Annons
Annons
Annons
Annons