Johanna Nylander: Höj inte skatten på sparande

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Arkivbild

Regeringen vill i sin senaste budgetproposition höja skatten på investeringssparkonton, ISK. Det kommer dels göra det dyrare att spara, men framför allt mer riskfyllt, och det är dåligt i ett land där många lever utan en egen sparad buffert för oväntade utgifter.

Den kommande skattehöjningen har sågats av en mängd remissinstanser, och problemet är inte bara de extra hundralappar snittspararen kommer behöva betala, utan att färre kommer ta risken att ens ha ett konto. ISK som sparform infördes för att underlätta småsparande och aktiehandel. Istället för att skatta på vinsterna tas en lägre avgift ut på hela det sparade beloppet vare sig det går bra eller dåligt.

Det gör det förutsägbart, och enklare att sälja och köpa fonder och aktier och veta hur mycket pengar man har till sitt förfogande. Den stora nackdelen är att man måste betala skatt på sin sparade buffert även när det går dåligt.

Därför är det problematiskt att höja skatten på ISK-sparande, även om höjningen i sig är låg. För den med ett stort och välmående växande aktiekapital blir skillnaden marginell, men för den som det går dåligt för, och för den med små marginaler märks skatten desto mer. Och det är särskilt de som har mindre pengar att röra sig med som har störst behov av ett aktivt sparande. Fler personer borde uppmuntras att placera sina pengar, lära sig att risk-analysera och bygga upp en egen buffert.

  Pengar är frihet. Inte bara för att de kan köpa saker, utan för att det ger människor möjlighet att välja själva. Med egna pengar kommer möjligheten till oberoende från andra, vare sig det är en dålig arbetsgivare, en kass kärleksrelation eller en usel hyresvärd. Det är också rimligt att man själv först och främst har ansvar för sin egen ekonomi och att man kan klara sig genom tillfälliga problem. Det är alltid en enklare och snabbare utväg än att förlita sig på andra, oavsett om resurserna är små eller stora.

  I ett land med höga skatter som Sverige är det skamligt att systemet inte uppmuntrar till sparsamhet. Att låna och renovera ger skatteavdrag, men att bygga upp en egen buffert på ett sparkonto beskattas. Om fler placerade sina pengar i fonder och aktier som så ofta görs i ISK-sparande frigör det pengar till bolag som handlas på börsen och som driver tillväxt och framgång och mer skatteintäkter på sikt. För samhället ger det betydligt större vinster än bankernas sparkonton med noll-ränta, och för de flesta enskilda sparare är det enda chansen att se sina pengar att växa.

  Alla kommer inte kunna ha en miljon på banken, men alla borde sträva mot att i alla fall ha ett par månadslöner att ta ut om det krisar. Samhället tjänar på att fler sparar själva, och den första sparade miljonen skulle allt kunna vara helt skattefri.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal samhällsdebattör.

  Visa mer...