unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Johanna Nylander: Köp svenska äpplen

Enligt Naturvårdsverket orsakar ett importerat äpple från Nya Zeeland fyra gånger så mycket koldioxidutsläpp som ett svenskodlat.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är skördetider och det är guldläge att handla fina svenska frukter och grönsaker. Det är lätt att ha åsikter om jordbruket. Svenska bönder följer hårda regler för allt från djurskydd till kemikaliehantering, samtidigt som de konkurrerar med billigare produkter från länder med billigare arbetskraft och lättare lagstiftning.

Internationell konkurrens är bra, och samtidigt som hela EU borde öppna upp och underlätta handeln med många afrikanska länder, finns det några produkter som borde stå sig bra i konkurrensen oavsett utländsk produktion.

Äpplen är en sådan produkt. Ingrid Marie, Cox Orange, Aroma och inte minst Gravensteiner är äpplen som odlas i landet och smakar sisådär en miljon gånger bättre än plastiga åretruntvarianter som importerade Golden Delicious eller Royal Gala. Trots ökad efterfrågan de senaste åren är bara ungefär vart fjärde äpple som äts i landet svenskt.

Själv är jag nästan äppelnationalist och undrar hur någon kan tänka sig att ens köpa äpplen när de svenska inte är i säsong, än mindre hur man kan välja ett smaklöst tråkigt dussinäpple i butiken när fantastiska Gravensteiner finns att tillgå. Tre av fyra äpplen är uppenbart tråkiga, och svårast att hitta bra äpplen är när de finns med i företags-fruktkorgar, läggs fram som ett blekt bananalternativ på hotellfrukostar eller säljs per styck i kiosker med generösa öppettider.

Enligt Naturvårdsverket orsakar ett importerat äpple från Nya Zeeland fyra gånger så mycket koldioxidutsläpp som ett svenskodlat. Det räcker med att äpplet vuxit i Frankrike för att det ska vara dubbelt så dåligt för klimatet. För svensk äppelodling är import av ekologisk frukt en stor konkurrent. Säsongen för svenska eko-äpplen är kort eftersom hållbarheten blir sämre och de sorter som odlas ofta är tråkigare eftersom det bara är de mest robusta sorterna som man vågar chansa en ekologisk odling på. Ofta märks inte ens äppelsorten ut när svenska eko-äpplen säljs i butik. Det är synd, ekologiskt är inte en smak, och det lockar knappast någon som vill försäkra sig om att köpa äpplen som smakar gott.

Att eko-märkningen är viktigare än sort, smak och ursprung gör tyvärr också att kommuner och företag med eko-policys hänvisas till importerade äpplen, även när det finns utmärkta svenska konventionellt odlade äpplen i säsong. Det är en skymf för alla som föredrar ett gott äpple före en tråkig banan eller svårskalad apelsin. Men det drabbar framför allt alla de skånska äppelodlare som odlar fantastiska äpplen och samtidigt prioriterar en riklig skörd genom att odla äpplen som inte blir dåliga i kommersiell hantering.

Nu är det äppelsäsong. Plocka själv och gör paj och mos, men ta nu också chansen och stöd de skånska äppelodlingarna som producerar fantastiska äpplen. Ett äpple om dagen ska smaka gott.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Läs mer

Sofia Nerbrand: Den som tar sitt barn till IS förtjänar fängelse

Ledare. Kvinnan som rövat bort sin son till Syrien är olämplig som förälder och ska sitta bakom lås och bom.
Sofia Nerbrand: Den som tar sitt barn till IS förtjänar fängelse

Noonie Bao – mest framgångsrik 2020

Nöje. På internationella kvinnodagen uppmärksammar Stim de mest framgångsrika kvinnliga låtskrivarna.
Noonie Bao – mest framgångsrik 2020

Kocken bakom burgarvagn startar pizzeria

Kristianstad. ”Jag gillar junkfood”.
Kocken bakom burgarvagn startar pizzeria

Relik: ”Den heliga asylrätten har körts i diket”

Politik. Bengtssons bild av socialdemokratins historia är förvisso sann, men den är inte korrekt.
Relik: ”Den heliga asylrätten har körts i diket”

Amnesty: Varje död kvinna är en för mycket

Internationella kvinnodagen. Bara i Sverige mördades 22 kvinnor av en nära anhörig under förra året.
Amnesty: Varje död kvinna är en för mycket

Ledare: Jämställdhet i nöd och lust

Ledare. Det är bra att Sverige inte längre ska erkänna utländska månggiften.
Ledare: Jämställdhet i nöd och lust

Johanna Nylander: Mens är mer än blod

Ledare. Om fler söker hjälp och bemöts av kunskap och rätt uppföljning kan vardagen förbättras för kvinnor både här och runt om i världen.
Johanna Nylander: Mens är mer än blod

I kväll: Föreläsning med Rogland – ”Egentligen vet vi vad som behöver göras”

8 mars. Hör Ulrika Rogland om våldet mot kvinnor och barn på Kristianstadsbladet.se.
I kväll: Föreläsning med Rogland – ”Egentligen vet vi vad som behöver göras”

Sofia Nerbrand: Nyamko Sabuni svarar inte på kärnfrågan

Ledare. Att Liberalerna gläntar på dörren för ett budgetsamarbete med SD är olyckligt, både för partiet och för Sverige.
Sofia Nerbrand: Nyamko Sabuni svarar inte på kärnfrågan

Gustav Juntti: Smärtsamt stillestånd i svensk energipolitik

Ledare. Energiminister Anders Ygeman (S) lät som en robot i fredagens riksdagsdebatt.
Gustav Juntti: Smärtsamt stillestånd i svensk energipolitik

Albin, 20, dog i covid-19

Familj. Hemma hos familjen Lindström saknas en älskad Albin. Han, en frisk ung man, dog i covid-19 strax efter nyår. Han blev bara 20 år gammal.
Albin, 20, dog i covid-19

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare. Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?