GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Köp svenska äpplen

Enligt Naturvårdsverket orsakar ett importerat äpple från Nya Zeeland fyra gånger så mycket koldioxidutsläpp som ett svenskodlat.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är skördetider och det är guldläge att handla fina svenska frukter och grönsaker. Det är lätt att ha åsikter om jordbruket. Svenska bönder följer hårda regler för allt från djurskydd till kemikaliehantering, samtidigt som de konkurrerar med billigare produkter från länder med billigare arbetskraft och lättare lagstiftning.

Internationell konkurrens är bra, och samtidigt som hela EU borde öppna upp och underlätta handeln med många afrikanska länder, finns det några produkter som borde stå sig bra i konkurrensen oavsett utländsk produktion.

Äpplen är en sådan produkt. Ingrid Marie, Cox Orange, Aroma och inte minst Gravensteiner är äpplen som odlas i landet och smakar sisådär en miljon gånger bättre än plastiga åretruntvarianter som importerade Golden Delicious eller Royal Gala. Trots ökad efterfrågan de senaste åren är bara ungefär vart fjärde äpple som äts i landet svenskt.

Själv är jag nästan äppelnationalist och undrar hur någon kan tänka sig att ens köpa äpplen när de svenska inte är i säsong, än mindre hur man kan välja ett smaklöst tråkigt dussinäpple i butiken när fantastiska Gravensteiner finns att tillgå. Tre av fyra äpplen är uppenbart tråkiga, och svårast att hitta bra äpplen är när de finns med i företags-fruktkorgar, läggs fram som ett blekt bananalternativ på hotellfrukostar eller säljs per styck i kiosker med generösa öppettider.

Enligt Naturvårdsverket orsakar ett importerat äpple från Nya Zeeland fyra gånger så mycket koldioxidutsläpp som ett svenskodlat. Det räcker med att äpplet vuxit i Frankrike för att det ska vara dubbelt så dåligt för klimatet. För svensk äppelodling är import av ekologisk frukt en stor konkurrent. Säsongen för svenska eko-äpplen är kort eftersom hållbarheten blir sämre och de sorter som odlas ofta är tråkigare eftersom det bara är de mest robusta sorterna som man vågar chansa en ekologisk odling på. Ofta märks inte ens äppelsorten ut när svenska eko-äpplen säljs i butik. Det är synd, ekologiskt är inte en smak, och det lockar knappast någon som vill försäkra sig om att köpa äpplen som smakar gott.

Att eko-märkningen är viktigare än sort, smak och ursprung gör tyvärr också att kommuner och företag med eko-policys hänvisas till importerade äpplen, även när det finns utmärkta svenska konventionellt odlade äpplen i säsong. Det är en skymf för alla som föredrar ett gott äpple före en tråkig banan eller svårskalad apelsin. Men det drabbar framför allt alla de skånska äppelodlare som odlar fantastiska äpplen och samtidigt prioriterar en riklig skörd genom att odla äpplen som inte blir dåliga i kommersiell hantering.

Nu är det äppelsäsong. Plocka själv och gör paj och mos, men ta nu också chansen och stöd de skånska äppelodlingarna som producerar fantastiska äpplen. Ett äpple om dagen ska smaka gott.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Läs mer