Johanna Nylander: Kvinnor ska väl inte behöva sköta allt i midsommar?

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

Stå upp för jämställdheten under sommaren och semestern.

Midsommar är kanske den mest svenska högtiden som finns. Den kantas av lagom mycket press att man ska ”göra något” med natur, mat, snaps och jordgubbar, helst på en plats som inte blir helt bedrövlig med en väderprognos om växlande molnighet. Men alla delar av traditionen är inte lika trevliga.

Under sommaren och semestrar gör kvinnor ännu mer obetalt hushållsarbete än män. Det är ofta en kvinna bakom midsommarinbjudningarna, som håller koll på hur mycket potatis som ska köpas in och kokas, vilka som inte äter sill, vem som är allergisk mot jordgubbar och vem som inte ska bjudas på en nubbe för mycket. Många kvinnor tar frivilligt på sig planeringsansvaret vid stora högtider, de är perfektionister, vill ta hänsyn till alla, och försäkrar sig om den där trevliga stämningen som alla förväntar sig.

Den typiska projektledarkvinnan tar ofta ledarrollen för att hon vet att det går snabbast och enklast så. Kanske har hon någon gång testat att låta en manlig partner fixa festen istället, men det har slutat med att han gjort något fel. Det är synd, för det skapar en negativ spiral där män får lära sig att de inte är lika duktiga, att de måste göra på samma sätt som kvinnan, och drar sig för att hjälpa till. Kvinnorna å sin sida känner inte att de kan dela på ansvaret när det blir för mycket, och behöver ständigt fråga om hjälp när de inte vill göra allt själva.

  Visst, hur hemarbetet fördelas under storhelger är kanske inte den viktigaste frågan för jämställdheten, men den bottnar i att se både män och kvinnor som fullt kapabla och ansvarstagande människor. Om män redan från början förväntas att själva ta initiativ till att tvätta, städa toaletten eller fixa festliga potatissallader behöver inte hemarbete vara ett stort ok för någon. Kvinnor i heterosexuella relationer utför fortfarande den allra största delen av det obetalda hemarbetet oavsett årstid.

  Det finns mycket kvar att göra, men jämställdhet är liksom midsommar i grunden en fin svensk tradition. Fäder som är närvarande hemma mår bättre och får bättre relation med sina barn. Kvinnor som slipper dubbelarbeta obetalt mår också bättre och har större chans att utvecklas i arbetslivet. Men framför allt handlar jämställdhet om frihet. Att man oavsett kön ska ha möjlighet att själv välja väg i livet, utan att bli dubbelbestraffad, insorterad i ett fack av andra, eller ännu värre; hotad av människor i sin omgivning.

  Tyvärr utmanas jämställdheten ständigt av människor som inte tycker att kvinnor ska ha lika mycket frihet eller lika mycket att säga till om. Men ett jämställt samhälle ger större frihet oavsett vilket kön man har. Det är värt att stå upp för.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal samhällsdebattör.

  Visa mer...