Johanna Nylander: Låt barnen sitta inne trots solen!

Ledare Artikeln publicerades

Det finns lek och skaparlust även i surfplattan.

När den svenska sommaren verkligen sätter i gång är den fantastisk. Långa ljusa kvällar, värme, och fantastisk natur. För många är det svårt att tänka sig något annat än att vara utomhus så mycket som möjligt. Städernas uteserveringar är fulla, glassförsäljningen ökar och under kyligare dagar håller infravärmarna människor kvar i den friska luften.

Självklart ska också alla barn få möjligheten att vara ute, leka, bada och njuta av de soliga sommardagarna och den kortlivade värme som når fram till Sverige. De flesta gör så också, särskilt när det finns meningsfulla aktiviteter utomhus som de uppskattar och tycker är roliga.

Alla barn tycker inte alltid att det är så himla roligt att gå ut. Särskilt om barnet har föräldrar som pushar på utomhuslivet som ett självändamål utan att fylla det med innehåll. När det händer bör man som närstående vuxen inte oroa sig allt för mycket, utan låta motvilliga barn få stanna inne och upptäcka alla de saker ett sommarlov med en bokhylla, dator eller ritblock kan tillföra.

  Barn funkar så klart olika, men det är lätt att i sommarruset romantisera allt som man gör utomhus. För några är sommarlovet de dagar som ett introvert barn i lugn och ro kan utforska sin kreativitet på egen hand utan det störande klassrumsbruset. Det är sommarlovet som gör att andra kan hänge sig åt det där projektet över internet med vännerna som bor långt bort, och det är på sommarlovet som det finns tid att utforska sagovärldar, historiska platser och framtida visioner i litteraturen, filmen och i spelen.

  Det är inte hela världen att hur soligt och fint det än är ute, ändå låta barnen få stanna kvar inomhus med surfplattan, boken eller pysselhörnan. Särskilt om det är svårt att ta med sig den kreativa skaparlusten. Leken är inte mindre en lek för att den är på en skärm, fantasin behöver inte vara mindre levande och skapandet är inte mindre värt om det är digitalt. Alla barn trivs inte med att vara ute och springa, och fler borde få en chans till ett lugnt sommarlov i skuggan. För andra barn kan utomhuslivet vara det enda sättet för att samla koncentration, och några behöver hitta andra sammanhang och motivation för att uppskatta rörelse och spring.

  Många verkar vilja se skärmar och stillasittande i sig som problem, trots att barn slukat böcker utan problem i generationer. Om barnen rör sig för lite eller håller sig med enformiga aktiviteter är det vuxnas ansvar att aktivera dem, intressera sig för deras intressen och fundera på varför de hellre sitter inne än springer i det vackra vädret. Kanske känner sig barnet ensamt, kanske passar det inte in i föreslagna uteaktiviteter, eller kanske är det helt enkelt så att barnet vill fortsätta att skapa, måla, bygga eller utforska de nya världar som en surfplatta eller dator kan ge. En sommar inomhus behöver inte vara en dålig idé.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...