GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Liberalisera arbetskraftsinvandringen

När regeringen nu går och drar en lans mot arbetskraftsinvandring borde alliansen svara med att göra det lättare att söka och få arbetstillstånd. Problemet i Sverige är inte att det är för lätt att komma hit utifrån och arbeta, utan för svårt.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 22 april 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stefan Löfven och Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen.
Stefan Löfven och Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Självförsörjning är en av de absolut viktigaste faktorerna för lyckad integration. Om fler av dem som i dag söker asyl i stället enkelt kunde få stanna genom arbetstillstånd vore det en tillgång för hela landet, liksom om de som kom hit för att söka lyckan gjorde det för att få arbeta.

Socialdemokraterna vill annorlunda. I ett utspel nyligen vill de skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring och låta en myndighet avgöra om det finns ett behov av internationell arbetskraft eller inte. Det är en dålig idé.

Många snabbväxande företag, inte minst inom it- och tekniktunga branscher, rekryterar från hela världen för att fylla kompetensbehovet. Ofta handlar det om välutbildad personal med höga löner, som vill ta chansen att flytta till ett nytt land för att arbetet i Sverige lockar. Det är rörliga branscher som är i behov av snabba beslut, och för dem är det grundläggande att det är företagen själva som kan avgöra behovet av internationell arbetskraft och inte en myndighet. Dagens system har stora brister och även om reglerna lättats marginellt är det många hög- och medelinkomsttagare som blivit utvisade på grund av små misstag. Den byråkratin ger orimliga konsekvenser för enskilda.

Antalet som i dag arbetskraftsinvandrar för jobb som städare eller hemtjänstpersonal är knappt en tiondel av hur många det är som söker sig hit för att jobba inom tekniska yrken. I många fall av arbetskraftsinvandring för lägre betalda jobb är det människor som har en koppling till landet och av en eller annan anledning vill ta sig hit. Det borde, även när det inte råder direkt arbetskraftsbrist i yrket vara bättre än att till exempel ta sig in som anhöriginvandrare, och det borde uppmuntras. Höj grundavdraget och ROT- och RUT-avdragen så fler kan leva på vita löner och betala skatt.

Lönedumpning och arbetsgivare som utnyttjar lågutbildad arbetskraft måste självfallet motarbetas, och det är bra om det blir lättare att bötfälla oseriösa arbetsgivare och för arbetstagare att få ersättning. Men då måste grunden i systemet vara att arbetstagarens rättigheter inte helt står och faller med arbetsgivaren. Utvisning skall inte vara en påföljd av att arbetsgivare gjort fel, och tillståndet att bo och arbeta i landet borde kvarstå så länge man kan försörja sig själv.

Fungerande arbetskraftsinvandring är en grundbult i den fria rörligheten. Att kunna flytta och bosätta sig var som helst så länge man sköter sin egen försörjning. Vare sig man är diskare, läkare eller ingenjör.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör

Läs mer