Johanna Nylander: Makten finns inte i riksdagen

Ledare Artikeln publicerades

Trots det turbulenta politiska läget i Sverige är det viktigt att påminnas om att det finns mycket som inte avgörs i politikens värld.

Det kan vara svårt att analysera politik när man inte riktigt vet vad som kommer att hända. Sverige har fått sin tredje valrörelse på under ett år, och få räknade i förväg att det skulle bli extraval. Nästa regering måste samarbeta sig till flest röster – de tysta majoriteternas tid är förbi.

Trots den uppenbara turbulensen får man inte glömma bort att världen fortsätter utanför politikens rum. Förändringar på statlig nivå kommer på sikt ta längre tid att genomföra, och de blir knappast särskilt radikala förslag efter några förhandlingsvändor.

Den rödgröna regeringen styr fram tills extravalet, men med Alliansens budget och utan att kunna räkna med något stöd i riksdagen för något. Ett jobbigt limbo för många, men det finns betydligt värre utgångslägen än dagens. Samhället utanför riksdagen kommer, förutom återuppsatta valaffischer, inte att märka så mycket skillnad från det politiska styret.

  I teknikens värld sker innovation ofta snabbare än vad regler och strukturer hinner förändras. Användare och företag hinner anpassa sig till nya verkligheter, och det politiska regelverket släpar ständigt efter. När någon kommer på något helt nytt är det ofta snarare positivt att det inte finns regler som hindrar utvecklingen. Livet, landet och världen går helt enkelt vidare oavsett om det finns hjälpande system på vägen eller inte.

  Man kan säga mycket om vad partierna borde göra och säga nu när de har fått en andra chans till fler röster. Som att de borde tala mer om vad de egentligen vill göra med landet, vilka visioner de har och vilka förändringar de skulle vilja åstadkomma. Det är bara populistpartier som vinner på att måla upp landet som hårt och kallt och på att säga att den andra sidans politik raserar allt som är gott.

  Sverige är faktiskt ett rätt bra land, och den skillnad som en ny regering oavsett färg kan göra handlar trots allt om marginalerna av den välfärdsstat som alla partierna ändå värnar om. Alla kommer behöva kompromissa och trubba ner sina mest radikala förslag för att samsas om något tillräckligt lagom för en majoritet. Och det är egentligen inte ett så stort problem.

  De allra största politiska förändringarna sker inte i riksdagen eller på regeringens beslutsbord. De kan på sin höjd bekräfta och göra regelverk av de normer, värderingar och åsikter som redan tagit sitt fäste hos landets invånare.

  Människorna utanför den politiska karusellen är med sina värderingar och sin förändringsvilja mycket viktigare än de beslutsfattande församlingarna. Så länge den demokratiska grunden finns kvar går det alltid att bryta upp och rösta bort de riktigt dumma förslagen.

  Det är i civilsamhället, hos entreprenörer, hos frivilliggrupper och runt köksborden som man kan göra ordentlig skillnad på riktigt. Det kan vara företag som satsar på teknisk utveckling som underlättar vardagen eller räddar miljön. Kyrkor som öppnar upp sina dörrar åt hemlösa och tiggare. Medmänniskor som försöker bemöta andra så fördomsfritt det bara går.

  Hur man är mot andra, vilka värderingar man har, och vad man vill göra med de förutsättningar man har fått – det är alla viktigare beslut och viktigare politik än vilken färg regeringen har. I längden påverkar det samhället betydligt mer. Makten finns hos folket, inte i riksdagen.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys.

  Visa mer...