Johanna Nylander: Malmövåldet är ett politiskt problem

Ledare Artikeln publicerades

Malmö mår inte bra. Staden behöver vård. Akut.

Våldet i Malmö blir allt värre, och staden är ett avskräckande exempel på hur fel det kan gå när ingen riktigt vill ta ansvar.

I november förra året flyttade jag från ett av Malmös mest rubrikskapande områden – Södra Sofielund – till de centrala kvarteren runt Caroli innanför kanalen. Trots att rättscentrum ett par kvarter bort bombades bara någon vecka efter att vi flyttat in och min cykel blev stulen efter några månader från den låsta innergården känner jag mig tryggare här än i den lilla ettan ett par hundra meter från några av de gator som drabbats värst av våld och skjutningar. I Sofielund blev jag aldrig själv bestulen men bevittnade knarkhandel från mitt fönster, blev avtrubbad av att höra smällare nattetid och var tacksam för att jag bodde tre våningar upp när en granat blev inkastad i ett fönster något kvarter bort.

Kanske är min trygghetskänsla välgrundad, eller så är det bara en försvarsmekanism. De allra flesta som befinner sig i någon form av utsatthet anpassar sig och skakar av sig de värsta känslorna för att inte bli galna. I viss mån är det rimligt att inte ta åt sig av andra människors dumhet, men det är inte samma sak som att tycka att allt är frid och fröjd. Malmö är en fantastisk stad på många sätt, i många fall med liv och lust och framtidstro, men det är också en stad som barnfamiljer flyttar ifrån för att dagis placeras på förorenad mark jämte svartklubbar drabbade av skjutningar och där skolresultaten är bland de sämsta i landet.

  Från olika håll har Malmös problem beskyllts på regeringen, på de rika, på invandrarna, på de fattiga, på den svarta ekonomin och på det mesta som man kan komma på att skylla politiska problem på. Det behövs en sjukdomsinsikt över att staden inte mår bra, att den grundläggande tryggheten inte längre värnas av rättsväsendet i staden och att man från politiskt håll faktiskt har ett ansvar. Man kan inte gulla med gängkriminella, strunta i att utreda de mindre brotten, rycka på axlarna åt de låga skolresultaten och blunda för otryggheten många unga kvinnor och män känner om de går ute på fel gata nattetid.

  Alla har inte råd att välja bostadsområde eller flytta från stan, men bland oss som har råd tror jag ändå att vi är många som vill välja Malmö. I sitt bästa ljus är det en stad som visar tolerans mot människors olikheter, som premierar prestigelösheten, där hus får byggas högt, där man kan nå stranden från en cykel nästan var man än är, och där alla oavsett bakgrund eller tillhörighet kan mumsa på en falafel tillsammans på en filt i en park. Vi är många som inte vill bort till kranskommunernas villakvarter, som inte vill bo i en stad där gängbrottsligheten får styra, där handgranater kastas in i lägenheter och där stadens egna styrande politiker blundar för otryggheten.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...