Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Missa inte sommarlovsläsningen

”Läsning tränar empatin, att se samhället och situationer från någon annans perspektiv och med fantasins hjälp lära sig nya saker.”
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 26 juni 2020 • Uppdaterad 28 juni 2020
Johanna Nylander
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

På många av landets bibliotek hålls det sommarlovsutmaningar för läsande barn. Upplägget varierar men går ut på att barn utmanas att läsa ett visst antal böcker för att som belöning få en egen bok.

Förr krävde biblioteken ofta att barnen tog sig igenom tio böcker för att få en bok. I dag nöjer sig biblioteken i kommuner som Ystad och Malmö med att barnen bara läser tre böcker. På andra ställen behöver man läsa fem böcker, i Kristianstad måste barnen läsa sex böcker för att få en egen bok. I Trelleborg, där biblioteken hållits stängda finns det ingen sommarboksutmaning alls för barn i år.

Annons

Förhoppningsvis är de lägre ställda kraven resultatet av lång erfarenhet och med syftet att fler barn ska hitta läslust. Annars är det en sorglig utveckling av krav som försvinner och med den stoltheten att klara ett läsmål. En handfull böcker är snabbt utlästa av barn som börjar sluka dem under ett sommarlov, och de som kunde sporras till att läsa fler tappar en möjlighet till att utmanas.

Att läsa och upptäcka nya världar är en smittfri sysselsättning de flesta kan göra i alla sorters sammanhang. Läsning tränar empatin, att se samhället och situationer från någon annans perspektiv och med fantasins hjälp lära sig nya saker. Man måste inte alltid ha egna erfarenheter för att förstå ett problem, och läsandet är en god grund för att kunna ta till sig ny information och kunskap samtidigt som det låter läsaren bilda sig en egen uppfattning.

Läsningen är viktig, och det är välkommet med alla sorters satsningar som gör att barn läser mer och sporras till att ta sig an nya världar och nya berättelser. God läsförståelse underlättar lärandet, gör att man kan agera källkritiskt, och behövs även för att bli bra på till exempel dataspel. Det räcker inte med att läsa i skolan; att uppmuntra barn att läsa i alla sammanhang, vare sig det är vanliga pappersböcker, på en skärm eller att lyssna på ljudböcker bidrar till bildning och kunskap.

I Finland har läsandet ökat under Corona-våren. Mer tid hemma och mer lugn och ro uppges vara de stora anledningarna till varför. Samtidigt har barnen önskat mer högläsning och det har fungerat som ett trygghetsskapande verktyg. Det är viktigt att belysa, för annars är det lätt att förbise högläsningen och gemenskapen den ger, när det finns allt fler källor till underhållning och uppmärksamhet.

För många familjer är sommarlovet i år annorlunda. Stora sammankomster är inställda. Nöjesparker hålls stängda. Resor är begränsade, och det går kanske inte att träffa äldre släktingar som vanligt. Men läsa böcker går bra, vare sig det är ute i trädgården, i en park, eller över videochatt med den äldre släktingen som man inte kan träffa på annat sätt. Låt sommarlovet i år bli ett läslov, så att fler får upptäcka litteraturens fantastiska värld.

Annons
Annons
Annons
Annons