Johanna Nylander: Mobilen är ingen lyxpryl

Ledare Artikeln publicerades

Den är en makalös liten maskin.

När Liftarens guide till galaxen skapades i slutet av 1970-talet var det en framtidsvision att ha ett digitalt uppslagsverk om hela universum på en liten platta som rymdes i fickan. I dag är smartphonen det viktigaste vardagsverktyget för människor runt om i hela världen.

Fylld med internet, kartor, GPS, underhållning, kamera, bank, nyheter, och med nästan hela den kända universums kunskap bara ett par knapptryckningar bort är mobilen i dag livsviktig. Visst, mycket tid kanske läggs på till synes triviala saker som att gilla bilder på söta djur eller att spela spel, men det beror också på att mobilen frigjort tid som tidigare lades på att läsa papperskartor, leta efter telefonkiosker, besöka resebyråer, framkalla filmrullar eller röka en extra cigarett i väntan på bussen.

För tio år sedan lanserades den första iPhonen, tio år innan det flyttade internet in i många svenskars hem tack vare hem-PC-reformen. Om tio år är nästa tekniska landvinning vardag. Elbilar finns i sportmodeller och klarar allt längre distanser. Självkörande bilar är inte ett trick i James Bond-filmer utan teknik som testas på riktiga vägar och spås bli trafiksäkrare än mänskliga chaufförer. Extremturister har med sig fotodrönare som en självklar del i sin utrustning. Den smarta klockan visar inte bara tiden, utan har koll på bärarens puls och hälsotillstånd och informerar när det kommer nya samtal och meddelanden från vänner.

  Det är lätt att missa en revolution när man står mitt i den, men mobilen är inte en lyxpryl utan ett redskap för att ta sig fram i ett modernt samhälle. Den är liksom internet inte en bra eller dålig grej, utan ett verktyg och en bit infrastruktur, viktig för både morfar som vill hålla kontakten med sina barnbarn och för flyktingen som färdas över medelhavet. I flera instagramreportage visade den svenska sajten KIT.se hur mobilen är den viktigaste ägodelen för många av dem som flyr krig eftersom den innebär en länk till nära och kära, att kunna ropa på hjälp, översätta främmande språk, och vara skillnaden mellan liv och död. I andra länder där utvecklingen inte lätt till vid spridning av datorer, med knapert bredband och bristfällig infrastruktur har mobilen ändå kunnat slå igenom tack vare sin storlek och mobilitet.

  En amerikansk studie visade redan förra året att det finns fler mobiler än människor i världen, och fler människor har en mobiltelefon än vad som någonsin haft en fast telefon. I Uganda har över 65 procent en mobil, i Kenya är det 78 procent, i Nigeria och Sydafrika är mobiler lika vanliga som i USA.

  Mobilen är viktig, och allra viktigast är kontakterna den ger, både med nära och kära och med omvärlden. Men framför allt är mobilen ett tecken på utveckling och ett redskap som gör världen lite mindre, ett SMS och en Snapchat i taget.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...