GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Porta inte pappor från BB

”Pappor också har en avlastande funktion i vården, både som mentalt stöd och rent praktiskt på avdelningen före och efter en förlossning.”
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 20 mars 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Flera regioner, bland annat Region Skåne, har infört generella besöksförbud på sjukhus på grund av risken för Corona-smitta. Färre personer i väntrummen och på avdelningarna minskar risken för smitta.

Det som inte är lika förståeligt är att besöksförbuden i nästan alla fall också omfattar blivande pappor och partners till gravida kvinnor undantaget själva förlossningen. I Skåne gäller besöksförbudet att friska pappor portas från allt från ultraljudsundersökningar och specialistmödravård till BB. Som att pappor slutade ha betydelse bara för att det var krisläge.

Det är idiotiskt.

Dels bör det vara en relativt ineffektiv åtgärd då de flesta som är smittade med coronaviruset också rätt direkt verkar smitta ner sin partner. Är man sjuk ska man givetvis stanna hemma om besöket inte är akut, annars planeras om i den mån det går.

Men framför allt är det ett besöksförbud som slår orimligt mot den som vårdas. Man är oftast två i en graviditet och besöksförbudet signalerar att vården fortfarande verkar tycka att pappornas roll är oviktig. Som att pappor inte påverkas av vad som händer den gravida eller har en del i graviditeten, inte bara som stödperson utan som blivande förälder som ska ta samma ansvar som den som bär barnet.

När allt går som det ska, vid problemfria graviditeter och enkla förlossningar är frånvaron av pappan något många vill avfärda som ett lyxproblem. Men det är inte 1960-tal längre. Att pappan kan väljas bort, till och med av verksamhetsansvariga i vården, är ett nonchalant avfärdande av faderskapet och i värsta fall rent farligt för hela familjen. Graviditeter är riskfyllda och de går inte alltid som det är tänkt. En av tio fäder riskerar, även utan besöksförbud, att drabbas av förlossningsdepression. Kvinnor som föder riskerar livslånga skador, både fysiskt och psykiskt. Alla barn föds inte friska och redo att åka hem direkt.

Jag har själv erfarenhet av hur det är att förväntansfull bege sig till ett ultraljud och väl där få livet vänt upp och ned. Jag har gjort fler besök inom kvinnosjukvården än de flesta gravida och har gått igenom svåra vårdtillfällen som hade blivit långt mer allvarliga om jag varit ensam.

Vården belastas redan hårt av coronaviruset och det finns en överhängande risk att situationen kommer bli långt värre, även om till och med smittade gravida och nyfödda verkar klara sig relativt bra. Därför får man inte glömma att pappor också har en avlastande funktion i vården, både som mentalt stöd och rent praktiskt på avdelningen före och efter en förlossning.

Kära vårdpolitiker och ansvariga beslutsfattare: En krissituation är inte rätt tillfälle att porta pappor från vården. De är inte ett bihang som går opåverkade av vad som händer, utan är nödvändiga för en graviditet.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer