Johanna Nylander: Putin skrattar åt vaccinmotståndet

Ledare Artikeln publicerades

Farligt när vetenskapen ersätts av hokuspokus.

Jakten på det rena, det naturliga och de enkla svaren verkar ibland göra att man glömmer bort de viktiga frågorna och kunskapen som kommer av beprövad vetenskap. Som att vaccinera sina barn, använda fluortandkräm och förlita sig på kliniskt prövade läkemedel.

Kanske beror det på att man vill tillbaka till begripliga system och den trygga naturen. Det är lätt att bilda sig en misstro mot politiker, mot makthavare och mot till synes ondskefulla krafter i samhället. Att människor ifrågasätter staten och myndighetsrekommendationer är egentligen något bra. En sund skepsis och kritiskt tänkande bör alla ha. Särskilt när västvärldens regeringar bemöter hot och terrorism med att föreslå hårdare övervakning och kontroll av oskyldiga medborgare. Men när misstron blir till konspirationsteorier och när skepsisen blir ensidig behöver man se upp.

Konspirationsteorierna och förkastandet av vetenskapen har konsekvenser. Vaccinmotståndare har gjort att livsfarliga barnsjukdomar som mässling och röda hund har kommit tillbaka. För någon vecka sedan rapporterades det om en tvåårig flicka i Småland som fått dra ut åtta tänder. Misstron mot tillsatser gjorde att hennes föräldrar hade valt att borsta flickans tänder med en fluorfri tandkräm.

  Just nu utreds alternativmedicinens framtid. I dag lever den på undantag som EU vill strypa, men regeringen och läkemedelsverket tittar på möjligheter att låta de overksamma preparaten finnas kvar på marknaden. Antroposofernas Vidarkliniken utanför Stockholm nämns ofta som ett positivt exempel och beskrivs ibland som omhändertagande, men lever på människors förhoppningar om välgörande hokuspokus.

  Förhoppningar i sig kan säkert vara välgörande i vissa fall, och om man som patient dessutom får ett bra bemötande kan det kanske vara värt ett sockerpiller eller två. Men det är ett misslyckande för den vetenskapligt grundade vården att människor söker sig till alternativa behandlingar som inte fungerar. Särskilt när det drabbar barn eller när det sprider smittsamma sjukdomar till personer med nedsatt immunförsvar.

  Samtidigt måste konspirationsteoretikerna synas hårdare. Tittar man runt på internet bland de mest högljudda sajterna hittar man stora annonser från Putins propagandasajt RT.com, som gärna understödjer konspirationer kring makthavare i väst. Den misstron passar perfekt in i den ryska krigsföringen och sajterna agerar nyttiga idioter.

  Även om många argument är direkt skrattretande får de allt mer uppmärksamhet i den klicksökande och polariserande samhällsdebatten. Det är mindre roligt när man hör om människor som tror på konspirationerna, matar sina husdjur med giftigt kolodialt silver och medvetet smittar sina barn med mässling. Ett kritiskt öga är bra, men konspirationsteorier kan vara direkt skadliga.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys.

  Visa mer...