Johanna Nylander: Samtyckeslag är en bra idé

Ledare Artikeln publicerades

För de allra flesta är det en självklarhet att man själv inte vill ligga med någon som inte vill. Vare sig det handlar om sex med en stabil partner eller en tillfällig bekantskap blir det helt enkelt bättre om alla är med på vad man vill göra i sängen.

Att alla ska samtycka till sex är nu någonting som föreslås bli lag. Det handlar om att man frågar i förväg, avbryter om någon inte längre vill, och helt enkelt ser till att den människa man ligger med också har trevligt. Det borde vara sunt förnuft, men en lagändring skulle kunna ge fler människor upprättelse efter våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Flera rättsfall har de senaste åren uppmärksammats för sina friande domar där män varit oaktsamma, som utnyttjat gravt berusade personer och som struntat i muntliga protester. Eftersom fallen inte har innehållit våld eller andra försvårande omständigheter har förövaren i lagens mening heller inte begått något brott.

Ingen kommer kunna lagstifta bort dåligt sex, ord mot ord-situationer i rättssalar eller att människor har dåligt omdöme då och då, men en samtyckeslag skulle hjälpa i många fall där sex sker mot en annan persons vilja, och slå fast att det – för att använda statsministerns ord – inte är okej.

Kanske blir det inte många fler fällande domar med en ny lagstiftning. Bevisbördan ligger fortfarande på en åklagare, och det måste bevisas att ett samtycke inte fanns för att någon ska kunna dömas för brott, men det är rimligt att bevisfrågan ska handla om samtycke i första hand. En samtyckeslag skulle också ha effekten att det slår fast en norm; att det blir förbjudet att ha sex med någon som inte vill.

  Staten bör hålla sig borta från att stifta onödiga lagar som inte beräknas ha så mycket effekt, men i frågan om samtycke och sex har rättssamhället misslyckats. Det borde redan vara en självklarhet att ett nej är ett nej, men när domslut säger annorlunda sänks förtroendet för att rättssystemet funkar. Därför finns det i det här fallet goda skäl att göra samtycke till lag, så att unga och gamla en gång för alla får lära sig att man inte ska ligga med någon som inte vill.

  Men en samtyckeslag kommer ju döda all lust och kräva att man skriver på papper innan man kan ligga? Nej, en samtyckeslag kommer inte kräva ett 50 shades of grey-kontrakt från båda parter, om man inte nödvändigtvis vill. Man kommer inte kunna ställa krav om sexet inte går som man tänkte sig, och man måste kunna avbryta ett samlag precis när man vill, även det som man gått med på när man gick in i sovrummet. Det handlar om att ta lite normal hänsyn och helt enkelt inte ligga med någon som inte vill vara med, och därför är en samtyckeslag för sex väldigt, väldigt välkommet.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...