Johanna Nylander: Sedlar och mynt är utrotningshotade

Ledare Artikeln publicerades

Allt fler butiker vägrar ta emot dem.

I takt med att Sverige håller på att byta ut sina kontanter har det blivit allt färre i omlopp. Själv har jag bara haft en av de nya tjugolapparna vid ett enstaka tillfälle, och jag skulle nog inte kunna skilja en äkta från en falsk om någon försökte lura mig. De nya mynten som introducerades för en månad sedan har jag bara sett på håll, tvåhundralappen har jag bara sett på bild.

Allt fler butiker, restauranger och biografer vägrar att ta emot kontanter. Det är faktiskt bara vården som måste göra det. För några är kontantlösheten ett problem. Många äldre pensionärer har aldrig använt betalkort, och det är inte alla människor som ens kan skaffa ett. Är man till exempel nyanländ, lever med skyddad identitet, är på tillfälligt besök som turist från ett land med andra betalningssystem eller har trassliga ekonomiska förhållanden är kortbetalning eller mobilbetalningar sällan aktuella alternativ. Det krävs en smartmobil för att göra direktöverföringar med Swish, och man behöver anslutning till mobilnätet.

Kontanter funkar vid strömavbrott och man kan inte förlora fler än man bär med sig. Betalar man med sedlar och mynt kan man hålla sina köp anonyma, oavsett om det handlar om julklappar till någon man delar bankkonto med, eller gentemot omvärlden. För bara ett par år sedan avslöjades det att en dansk skvallertidning systematiskt spårat kungligheter, kändisar och mediepersonligheter genom deras kreditkorttransaktioner. Integriteten är svårare att skydda när allt är spårbart.

  Kortbetalningar har också sina klara fördelar. Att ett köp är spårbart kan vara räddningen både om något går fel, eller om plånboken blir stulen. För restauranger och butiker är kontanthantering både dyrt och fyllt med säkerhetsrisker, och den svarta ekonomin har mycket svårare att frodas bland elektroniska transaktioner.

  Om man som jag nästan aldrig använder kontanter hemma i Sverige är det lätt att se dem som onödiga. För mig finns redan det kontantfria samhället. Några generationer in i framtiden kommer kontanterna förhoppningsvis ha försvunnit till förmån för smartare lösningar. Barn får lära sig värdet av pengar i digitala spargrisar, transaktioner blir säkrare och gåvor människor emellan kan ske anonymt och digitalt och spårbarheten blir valfri.

  Men den verkligheten finns inte än, och att jag klarar mig utan mynt och sedlar gör inte kontanterna mindre viktiga. Till dess att det finns en teknisk lösning som kan ersätta kontanterna på alla sätt, behövs sedlarna och mynten. Kontantfria butiker och restauranger skapar en orimlig teknisk klassklyfta, men som många av oss inte ens märker.

  Det borde vara enkelt. Man ska inte behöva ha tillgång till tekniska prylar för att kunna betala med sina egna pengar. Låt inte kontanterna försvinna, än.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...