GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Sikta mot stjärnorna

Att miljardärerna åker ut i rymden kan vi alla ha nytta av.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 25 juli 2021
Johanna Nylander
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Jeff Bezos resa ut i rymden är mer än en egotripp.
Jeff Bezos resa ut i rymden är mer än en egotripp.
Foto: Tony Gutierrez

Sommarsemestern är för många förknippat med sol, bad och kanske en och annan resa.Nätjätten Amazons grundare, Jeff Bezos, har firat sin sommar med att åka på en nöjesresa till rymden. Med på samma resa var Wally Funk, en 82-årig pilot som redan i 20-årsåldern genomgick tester för att bli astronaut. Då tillät inte amerikanska NASA kvinnor på sina rymdskepp, utan det krävdes en helt kommersiell resa för att hon skulle få komma ut i rymden, nu som äldsta person någonsin.

Jeff Bezos är världens rikaste man, och det finns många saker att kritisera kring hur han har byggt sin förmögenhet. Det rapporteras återkommande om att människor som arbetar i hans amerikanska lagerlokaler inte får gå på toaletten, gravida tvingas till tunga lyft för att jobba kvar, och där lönerna ofta är så låga att det inte räcker med en heltidstjänst för att betala hyran.

Det vore självklart rimligt att Amazon säkrade rimliga arbetsvillkor på sina arbetsplatser innan grundaren kan bli rikast i världen. Men bland alla saker man kan lägga onödigt mycket pengar på är rymden faktiskt inte helt fel. Den gamla rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet föll med muren, och i dag finansieras allt fler av de vetenskapliga och teknologiska framstegen av privata företag.

Rymden är viktig, inte kanske främst som semestermål, men för att säkra kommunikationer med satelliter. Till exempel har 13 afrikanska länder egna satelliter, och nästan hela kontinenten är delaktig i olika rymdprogram. Kostnaden för att bygga sig ut i rymden har minskat markant under de senaste åren, något som gett många länder med bristfällig infrastruktur på land en chans att dra nytta av rymdtekniken. När rymdresor får världsrubriker ökar chansen att hela sektorn får mer resurser, att fler blir intresserade av hela universum och lär sig allt om rymdteknik. På sikt innebär det att kostnaden för att skicka farkoster ut i rymden fortsätter minska, och att nya upptäckter görs som är viktiga här på jorden.

Att väldigt rika människor lägger pengar på lyx är inget nytt, och om lyxen innehåller nyskapande teknik är det ett välkommet tillskott för att driva utvecklingen framåt. Det gäller inte bara rymdresor. För tio år sedan kostade en större platt-tv med hög upplösning flera månadslöner. I dag kostar motsvarande modeller bara en bråkdel och finns i hushåll landet över. Robotgräsklippare, robotdammsugare, elbilar, mobiltelefoner och inte minst dagens datorer är produkter som för några decennier sedan hade räknats som obegriplig lyx om inte ren science fiction, men som numera är tillgängligt för en allt större andel konsumenter. Om ingen hade köpt de där första överprisade exemplaren hade utvecklingen gått saktare framåt för alla.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.