GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Stoppa hundsmugglingen

Pandemin har gjort att fler skaffar husdjur, och fler djur importeras in i Sverige. Bland alla dessa har det tyvärr också blivit en ökning av insmugglade hundar, allt från valpar till ”räddade” gathundar från södra Europa.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 25 januari 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valpen på bilden är bara söt och har inget med smuggling att göra.
Valpen på bilden är bara söt och har inget med smuggling att göra.
Foto: Marcus Palmgren

Rekordmånga hundar har under året upptäckts av tullen vid Öresundsbron och vid de skånska hamnarna. Ibland är all nödvändig dokumentation korrekt, och då kan tullen inte göra något även om det rör sig om valpar som uppenbart mår dåligt. Men ofta stoppas de vid gränsen för att sedan smugglas in via någon annan väg in i landet.

En klar överhängande risk med smuggelhundar utan ordentliga vaccinationer är rabiessmitta. De stränga regler med vaccineringar och karantänperioder som gäller för djurtransporter över landsgränser finns till för att skydda både människor och djur. Men även om hunden är smittfri innebär transporten alltför ofta rent djurplågeri. Valpar tas för tidigt från sin mor, matas, rastas och sköts inte ordentligt under resans gång. De börjar livet traumatiserade innan de sminkas upp och säljs vidare till ett liv i nya familjer som inte ställer för många frågor om varför priset är lägre än från svenska kennlar.

Det självklara sättet att få stopp för djurplågeriet och smuggelhundarna är att ingen längre skulle köpa hund utan att veta hundens ursprung. Pandemin har gjort det enklare för fler att välkomna en ny hund till sitt hem. Djur, och särskilt hundar, behöver tid att lära sig nya miljöer och jobbar man hemifrån är det mycket lättare att ta emot och uppfostra en valp än om man är bortrest om dagarna. Drömmen om en hund kan för många äntligen uppfyllas, och den kan bli ett välkommet sällskap i en annars isolerad vardag.

Men även om tajmingen för att skaffa hund är rätt ursäktar det inte smugglingen. Kan man inte vänta på eller betala för en hund som börjat livet under goda förhållanden borde man inte ha hund. Det finns andra djur som inte orsakar lika stort hål i plånboken, och det finns äldre hundar här som behöver omplaceras och kräver en högre arbetsinsats i ett kärleksfullt hem, men som inte är lika dyr i inköp som en valp med fin stamtavla.

Tullen måste få bättre möjligheter att ta hand om de hundar som stoppas vid gränsen. I dag avvisas många för att ansvarig veterinär inte har tid att hantera alla ärenden, och då riskerar hundarna att smugglas in senare från något annat håll. Dataskydd och sekretess gör också att veterinärer som upptäcker fel i hundarnas dokumentation när de väl är här och fått ett nytt hem, inte kan anmäla ägaren för misstänkt insmuggling så länge hunden inte verkar må dåligt.

Kryphålen som gör hundsmugglingen lönsam måste täppas till. Det är ett stort åtagande att skaffa djur, och det minsta varje blivande djurägare måste försäkra sig om är att själv inte bidra till att andra djur får det sämre.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer