GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Tillåt fler trevliga uteserveringar

Alla regler hindrar.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 16 juni 2019 • Uppdaterad 16 juni 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

För att starta ett café krävs betydligt mer än att ha en mysig lokal, baka goda bullar, komponera fina sallader och servera gott kaffe. Vill du sätta ut en skylt på trottoaren om dagens lunch krävs det polistillstånd.

Polisen bestämmer också om du får ha en uteservering, som måste tillgänglighetsanpassas och beroende på hur den ser ut kan kräva bygglov från kommunen. Skatteverket vill ha personalliggare och kassaregister. Jordbruksverket vill veta om du ska importera råvaror. Vill du servera egenodlade ärtskott på salladen eller baka paj på trädgårdens äpplen ska det anmälas till länsstyrelsen.

Kommunen kontrollerar alla livsmedelsanläggningar, hur avfall ska hanteras och vad som ska sorteras. Vill du värma upp uteplatsen med gasolvärmare eller grilla krävs tillstånd från räddningstjänsten, som dessutom kontrollerar brandskyddet i lokalen. Vill du spela musik i högtalare krävs det licens från rättighetshavarna, och vill du arrangera en konsert, eller bara en danskväll, behöver polisen godkänna det först. Ventilation, kylskåp, vinimport, tobaksförsäljning, frityrolja och flipperspel är andra saker som är reglerat och kräver särskild anmälan eller tillstånd.

Eftersom en stor del av alla regler för restauranger och caféer är kommunala eller hanteras på kommunnivå, så skiljer också tolkningen av reglerna mellan olika kommuner. Bland de regler som kan påverka verksamheten mest hör serveringstillståndet. Intäkten från vin- och ölförsäljning är för många restauranger nödvändiga för att klara ekonomin, och tillståndet beror på långt fler saker än god alkoholservering. För att få serveringstillstånd krävs i många fall godkännande av skatteverket, kronofogden, räddningstjänsten/brandförsvaret, den kommunala miljöenheten och att man genomfört någon form av kunskapsprov. I Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn samordnas tillstånden. I Kristianstad har kommunen jobbat aktivt för att förenkla hanteringen. Det är bra steg i rätt riktning.

Från och med första juli har landets caféer och restauranger ännu en reglering att följa, det nya rökförbudet på uteserveringar, och det innebär man inte får dricka alkohol och röka på samma plats. För festivaler och uteserveringar över stora ytor och inhägnader blir det extra komplicerat, och olika kommuner tolkar den nya lagen olika hårt.

Festivaler, event och ett levande restaurang- och caféliv är en tillgång för alla stadskärnor och gångstråk. Svenska långa sommarkvällar är som gjorda för uteserveringar, och här i Skåne finns det gott om råvaror och matkunskap att ta vara på. Det behövs tillåtande tjänstemän, färre regleringar och politiska beslut som gör det lättare att få tillstånd så fler i stället kan ägna sig åt mat, dryck och att arrangera livfulla sommarkvällar.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer