Johanna Nylander: Tjejer, sluta plocka undan disken

Ledare Artikeln publicerades

Det är ofta en liten grupp kvinnor som hanterar kaffekopparna. Det är inte rättvist.

Det finns en historia om svenskhet som säger att i det här landet är gör-det-själv-attityden så stark att till och med statsministern fyller på diskmaskinen på kontoret. Om det är en myt eller sanning får någon som jobbar i regeringskansliet avgöra, men det sätter fingret på hur viktigt många tycker att det är att dela på arbetsuppgifter, städa upp efter sig själv och hålla sig till jordnära ordentlighet.

Tyvärr ser verkligheten ofta annorlunda ut. Visst är tanken på många arbetsplatser att alla ska ta hand om sin egen kaffekopp, men i realiteten är det ofta en liten grupp kvinnor som tar hand om diskmaskinen, köksstädning och omsorgen för arbetsplatsens vardagssysslor. Det är ofta kvinnor som tycker att illaluktande diskberg är jobbiga och onödiga – men vars arbete inte värdesätts av de som aldrig behöver uppleva problemen.

Ett sätt att jämna ut det här obetalda extraarbetet på arbetsplatser är att se till att arbetsdela upp disk och småstädning och betala för det, till exempel genom att inkludera det i köks- eller städpersonalens arbetsuppgifter. På många moderna arbetsplatser är det en självklarhet, för man räknar helt enkelt inte med att annars upptagna medarbetare ställer sig och diskar kollegornas kvarglömda kaffekoppar mellan kundmöten eller i den kreativa processen. Det är klart att det finns små arbetsplatser där alla gemensamt hjälps åt med praktiska detaljer, men då handlar det förhoppningsvis om gemensamma beslut för att spara pengar i knappa budgetar.

  En god vän som arbetar i offentlig sektor föreslog efter några arga lappar och svårstädade diskberg att de skulle låta städpersonalen ansvara för disken. Chefen svarade att det skulle vara omöjligt att få igenom. För många i personalen skulle protestera och tycka att det var en onödighet – oavsett hur stort problemet var i praktiken.

  För flera år sedan sa en dåvarande chef till mig att nu när det fanns en kvinna på kontoret kanske vi kunde få det lite snyggare med blommor och sånt. Jag muttrade till om att blommor inte riktigt var min grej, och något år senare höll jag mitt skrivbord medvetet lite stökigt och prydde kontoret med pressklipp som visade på våra goda resultat, medan alla andra hade teckningar deras barn ritat. Det blev aldrig någon blomma i fönstret, men väl en actionfigur från ett av våra spel.

  Om jag skulle ge ett enda råd till unga kvinnor som börjar på en ny arbetsplats är det att aldrig ta extra ansvar för arbetsmiljön och aldrig plocka disk åt någon annan. Det borde vara en självklarhet att alla som diskar, vattnar blommor och städar på arbetsplatser får betalt för att göra just det. Alternativet bygger på rätt sunkiga föreställningar om att någon annan kommer fixa det, och den där andra är nästan alltid en kvinna som gör obetalt extraarbete för att hon lärt sig att vara duktig.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...