Johanna Nylander: Trump förstör handeln

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Johanna Nylander

Ingen vinner på protektionism.

Om det finns någonting som brukar förena populistiska politiker är det protektionism, att skydda den egna gruppen och landet genom att ge dem ekonomiska fördelar och beskatta varor och tjänster utifrån. Tullar kom till för att skydda det egna landets producenter, som i sin tur subventioneras för att kunna exportera förbi andra länders tullar. När det inte räcker med att beskatta finns det regler för att hindra oönskade varor på en viss marknad. Det i sin tur har lett till handelsavtal länder emellan som ska underlätta för företag och konsumenter att följa alla instiftade regler.

Med färre regleringar och tullar länder emellan skapas det bättre förutsättningar för handel. Stora länder och stora etablerade företag tjänar oftare på hårda regelsystem eftersom de har resurser att lära sig dem och anpassa sig. De senaste decennierna har många ineffektiva företag och industrier fått pengar för att räddas när politiker vill locka röster med kortsiktiga insatser.

Det är med den kunskapen i bakhuvudet man ska läsa de nya reglerna från USA om att landet förbjuder datorer och surfplattor i handbagaget på flygplan från vissa bolag och destinationer i Nordafrika och Mellanöstern. Orsaken sägs vara säkerhetsåtgärder, och Storbritannien har infört liknande regler, men kritiker menar att det i USA:s fall bara är en undanflykt och att den egentliga anledningen är att de vill ge amerikanska flygbolag konkurrensfördelar. Dessa är nämligen undantagna från datorförbudet. Affärsresenärer, som oftare reser i dyrare flygklasser för att kunna arbeta ostört på långflygningar blir hänvisade till amerikanska bolag, medan alla som väljer något annat och vill flyga till USA snällt får packa ner sin dator eller läsplatta i det incheckade bagaget.

  Datorförbudet på flygplan kan låta som ett lyxproblem, men det är en varningssignal att USA antingen låter säkerhetsfrågor bli en ursäkt för att skapa nya handelshinder, eller ger inhemska bolag frikort från säkerhetsåtgärder. På sikt kommer det skada relationerna med fler länder, och det blir svårare att bygga välstånd genom handel. Ett land vinner inte bara på export. Global handel gör att vi i Sverige kan köpa allt från bananer till bilar som är mycket billigare och mer effektivt producerade än om man odlade eller tillverkade allt här. Höga tullar på konsumentvaror höjer priserna i butik, och det kanske räddar några enskilda inhemska företag en kortare period, men på sikt blir det dyrare för alla.

  Den globala handeln och konkurrensen kommer aldrig bli helt rättvis, men den kan bli bättre. Stabila långsiktiga handelsavtal länder emellan som gynnar både konsumenter och företag är ett gott steg på vägen. Välstånd skapas genom att riva handelshinder, inte genom att bygga upp nya.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...