Johanna Nylander: Var inte rädd för att flyga, Malena!

Ledare Artikeln publicerades
Avstår från resor.
Foto:Maja Suslin/TT
Avstår från resor.

Många av våra flygresor är bra för världen.

Mezzosopranen Malena Ernman tackade för någon vecka sedan nej till att framträda i Nya Zeeland av klimatskäl. Långa flygresor bidrar till växthuseffekten, och genom att fler reser mindre menar hon att utsläppen minskar och att det kan bli en betydande insats för miljön.

I sak har hon rätt. Transporter står för ungefär lika mycket utsläpp som all livsmedelsproduktion och bland transporterna är flyget en stor del. Som tur är arbetar flygbranschen och andra för att utsläppen ska minska, för att bränsleanvändningen ska bli effektivare och för att miljöpåverkan ska vara minimal. Utvecklingen är på rätt väg, men den skulle gärna få gå ännu snabbare, och det behövs fler tekniska innovationer för att flyget ska bli långsiktigt hållbart.

Men vad man missar i utsläppsdebatten är alla de fördelar som flyget kan ge. Att avfärda familjen som sparat varje månad för att kunna åka på semester till Thailand som en onödig lyxresa, missar alla de möten som sker mellan människor. Den som ”bara” reser på semester kommer också lära sig av andra kulturer och skapa sig förståelse för hur det är att leva med helt andra förutsättningar i länder med andra statsskick, klassklyftor och med främmande språk. Visst, några kanske tar tillfället att i som privilegierad turist bete sig illa och strunta i alla konsekvenser eftersom man ändå åker hem om någon vecka, men det är inte ett skäl till att färre borde resa, snarare tvärtom.

  Tack vare tekniken och alla digitala möjligheter har världen blivit mindre. Människor runt om hela jorden kan lyssna på samma musik, spela samma spel och läsa samma nyheter med hjälp av bara ett par knapptryck. Man behöver inte resa för att hitta ny information, hålla möten eller se hur det är på en annan plats på samma sätt som före internet. Men det innebär också att den fysiska upplevelsen av en annan plats och personliga möten har fått ett större värde. Digitala upplevelser kan inte ersätta allt, men de kan göra fysiska upplevelser mer meningsfulla.

  Handel, kommunikation, upplevelser eller kärlek. Det finns massor av anledningar att resa mer. Turismen kan stärka utvecklingsländers ekonomier, och det säkrar lite grundläggande öppenhet, även om det på intet sätt är en garant för demokrati. Fungerande handel kräver att både människor och varor kan korsa landsgränser så fritt som möjligt. Och det finns ett värde i att lära sig hantera oväntade situationer, att navigera sig fram i främmande språk och kulturer, och att se hur vardagen fungerar på andra platser.

  Klimatet mår inte bra av utsläppen från många långa flygresor, men världen behöver flyget. Att knyta ihop jordens alla hörn, att kunna ta sig mellan länder och över kontinenter på bara några timmar, och att möta nya kulturer och människor på hemmaplan, det borde ingen behöva ha dåligt samvete för.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal samhällsdebattör.

  Visa mer...