Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Världen efter krisen

Se till att ekonomin är livskraftig när det vänder.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 5 april 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna NylanderFoto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Viruspandemin kommer hålla världen gisslan under lång tid framöver. På många ställen har hela samhället satts i pausläge. Barn får inte gå ut och leka, vuxna behöver tillstånd för att köpa mat, hela städer stängs ner.

Även om läget än så länge är lite lugnare i Skåne än i andra delar av landet och i världen finns det mycket som talar för att situationen kommer bli långt allvarligare här med. Inte minst inom vården. Bryter smittan ut på äldreboenden eller i trångbodda områden kan det snabbt få dödlig utgång i flertal. Sjukfrånvaron inom kritiska yrken är hög och bristen på testmöjligheter gör att försiktighetsprincipen är den enda ledstjärnan för att undvika mer smitta.

Annons

Med stora kriser förändras ett samhälle, och när vardagen återuppstår kommer den för många att se annorlunda ut. Under tiden går företag i konkurs. Ett skyhögt antal människor har de senaste veckorna permitterats eller varslats för att många verksamheter helt enkelt inte får ekonomin att gå ihop som förr. Regeringen har jobbat fram nya stödpaket varje vecka. Regioner och kommuner blöder pengar med minskade intäkter och högre kostnader samtidigt som sjukhuspersonal gör hjälteinsatser, i många fall med låga löner och extrema arbetsvillkor.

Sjukdom, dödsfall, nedlagda företag, uppsägningar och ett samhälle på paus kostar pengar. Mycket går att lösa akut, men ju längre pandemin lamslår världen och ju fler som faller offer för viruset, desto svårare kommer det vara att klara ekonomin. Det kräver en långsiktig strategi, för i slutändan måste notan betalas.

Därför är alla företag som går runt av sig själva, betalar skatt och går med vinst, i högsta grad samhällsnyttig verksamhet. De är grunden i ekonomin som gör att undersköterskan kan få lön och att det finns pengar att betala ut från socialförsäkringssystemen. De som ser till att det finns jobb att gå till och en ekonomi att bygga vidare på. När pandemin passerat behövs de mer än någonsin.

Exakt hur samhället förändras kan ingen svara säkert på, men det vore onödigt naivt att tro att allt skulle lösa sig med att helt stänga ner, genomföra stora förstatliganden eller höja skatter för att betala för allt. Människor som kommer ut ur smittskyddsisoleringen kommer vilja mötas, resa och leva.

Det kommer behövas pengar för att bekosta alla skador som viruset orsakat, och därför är det samtidigt viktigare än någonsin att se över och ta bort alla onödiga hinder för att driva företag och anställa personal, för att kunna skapa tillväxt i alla de sektorer som inte påverkas direkt av pandemin. Att försäkra sig om att de inskränkningar som nu görs inte gör mer skada än nytta, och att de bolag som faller och de människor som nu sägs upp får en ärlig chans att komma tillbaka. Det finns en värld efter krisen, och den behöver en livskraftig ekonomi.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons