Kan detta vara det vansinnigaste skatteslöseriet någonsin?

Makthavarna hånar oss skattebetalare och alla svaga som tvingas rucka på vård, skola och omsorg för detta.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 25 oktober 2017 • Uppdaterad 31 januari 2023

Ibland går skatteslöseriet helt överstyr. På onsdagen berättade SVT att Statens konstråd beslutat vilka konstverk som ska pryda Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen i Göteborg och att vinnaren blev ett förslag av något udda slag. En person ska heltidsanställas på livstid för att vandra omkring under marken och agera konstverk.

Jag skriver det en gång till för att du verkligen ska ta in detta: En person ska heltidsanställas på livstid för att vandra omkring under marken och agera konstverk.

Vad ska hen göra? Ingen vet. Personen är fri att göra lite vad den väljer att göra. ”Jag tror att man kan se det som en kommentar på lönearbete idag”, kommenterade Johny Lindeberg, arkitekt vid Trafikverket som suttit med i juryn (SVT 25/10).

”Det här blir en samtalsstartare, som kan bidra till mytbildning. Har ni hört om konsten i Göteborg?”, fortsatte han.

Ja, nog finns det skäl att prata alltid. Priset för ”konstverken” är inte satta ännu, men 6-7 miljoner kronor är riktmärket; kronorna tas från Västlänksprojektet. Därtill har Statens konstråd gått in med 8 miljoner kronor.

De som lönearbetar idag, med att stressa i hemtjänsten eller sitta nätterna igenom med övertidsjobb i sitt småföretag, lär nog fräsande snacka om vad deras skatteinbetalningar går till. De som älskar sitt arbete och förstår att ju fler som jobbar i riktiga jobb, desto mer pengar finns att fördela till de allra svagaste, måste hyperventilera och tala i falsett. Ja, nog finns det skäl att prata.

Jag menar inte att man i stället ska smycka stationerna med gamla hederliga statyer; jag menar att man ska spendera mindre antal kronor på detta och i stället lägga pengarna på det allra viktigaste.

Den 12 oktober skrev G-P om att det varit sådan brist på förskollärare att barnen uppmanas stanna hemma. Skolorna skickar sms och ber föräldrar att inte komma in med sina barn. I skenet av det är det brutalt osmakligt att en person ska lufsa omkring helt planlöst under marken för de pengar som hade kunnat gå till barnens förskola.

”Om pengarna tar slut så avslutas anställningen. Det finns något där, i osäkerheten kring den ekonomiska bärkraften i projektet, som stärker kärnkonceptet ytterligare. Konstnärerna tydliggör att den komplexa globala marknaden inte är någon enkel matematik”, menade Lotta Mossum, konstcurator Statens konstråd (GP 25/10).

Men grejen är att den globala marknaden inte har jota med detta att göra. Pengarna tvingas av andra medborgare som finns på den konkurrensutsatta marknaden och måste anstränga sig för att få ihop till mat och hyra. De tas av oss vare sig vi vill det eller inte. De plockas från förskolor, sjukhus och omsorg.

Det är en skam hur de leker med våra resurser. En skam.

Jag hoppas innerligt att detta är ett skämt som iscensatts för att visa på absurditet.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0fm1kTZ6OtM" frameborder="0" gesture="media" allowfullscreen></iframe>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falliansenatertaget%2Fvideos%2F1302267573229218%2F&show_text=1&width=560" width="560" height="548" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

<blockquote class="twitter-video" data-lang="sv"><p lang="sv" dir="ltr">Beastmode. :)Tack till <a href="https://twitter.com/carolindahlman?ref_src=twsrc%5Etfw">@carolindahlman</a> för att du säger högt det som många tänker och känner. Respekt.<a href="https://twitter.com/hashtag/svpol?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#svpol</a> <a href="https://t.co/tGrXWYYciA">pic.twitter.com/tGrXWYYciA</a></p>&mdash; Darko Crncevic

Läs gärna även:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.