GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Klart att Mathias Gerdin ska skiljas från jobb med barn och politik

Men varför har ingen larmat om hans oacceptabla trakasserier tidigare?
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 september 2022 • Uppdaterad 8 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Mathias Gerdin.
Mathias Gerdin.Foto: Bosse Nilsson

Mellanstadieläraren och kommunfullmäktigeledamoten Mathias Gerdin har överträtt det acceptabla med råge. Han har enligt många vittnesmål i Kb/Nsk utsatt en lång rad kvinnor – och barn – för grova sexuella trakasserier under många år.

Det är självklart att han nu arbetsbefrias från sitt arbete på Dalaskolan Norra och att han tar en paus från politiken i Bromölla, där han representerar det lokala partiet Alternativet. Han ska inte fortsätta ha en maktställning över andra människor – särskilt inte barn i låg- och mellanstadieåldern – och han borde därför också dra tillbaka sin kandidatur före söndagens val.

Hans beteende måste nu utredas, och har han gjort sig skyldig till brott ska han dömas och straffas för det.

Men varför har ingen larmat eller anmält honom tidigare?

Det verkar finnas en tysthetskultur i lokalsamhället som har bidragit till att hans obehagliga trakasserier har kunnat fortgå i åratal. Det är förståeligt att det kan ha funnits en rädsla hos dem som har varit utsatta vilket har hållit dem tillbaka. Det kan vara alltifrån att offren felaktigt har tagit på sig skulden för Gerdins förkastliga agerande, till oro över vad andra ska tänka och tycka – eller osäkerhet om en anmälan skulle leda till någon förändring eller påföljd.

”Har Gerdins kollegor i politiken och skolan vetat och inte sagt eller gjort något? Det vore i så fall allvarligt.”

Men har Gerdins kollegor i politiken och skolan vetat och inte sagt eller gjort något? Det vore i så fall allvarligt.

Faktum är att en tidigare arbetsgivare, en rektor på Komvux i Sölvesborg, ville polisanmäla Mathias Gerdin för sexuellt ofredande 2016, när det uppdagades att han skickat olämpliga bilder till en kvinnlig elev. Men rektorns chef och HR-avdelningen valde att inte göra en polisanmälan och ”löste” situationen med att Gerdin inte fick fortsätta sin timanställning.

I efterhand kan man konstatera att det var ett misstag. Nu har Mathias Gerdin kunnat fortsätta och fler har blivit drabbade av hans ovälkomna inviter.

Skulden och konsekvenserna för sina handlingar måste Mathias Gerdin bära själv. Men de vuxna – särskilt de i hög ställning i skolan och politiken – som visste men inget gjorde borde i dag känna skammens rodnad på kinderna. Och dra lärdomen att aldrig mer, genom sin tystnad, förvandla sig till medlöpare.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör. Följ henne på Twitter.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.