Annons

Sofia Nerbrand: Kommunalrådets irrfärd i vikingabyn är hårresande

Stämmer ens en bråkdel i detta vikingadrama borde de inblandade skämmas ögonen ur sig. Frågan är om förtroendet för kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) finns kvar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 mars 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Sverigedemokraten Hanna Nilsson är Hässleholms högsta politiker. Men hur länge till?
Sverigedemokraten Hanna Nilsson är Hässleholms högsta politiker. Men hur länge till?Foto: Mikael Persson

Verkligheten överträffar dikten. Historien om kommunalrådet i Hässleholm och ”vikingahövdingen” i Sösdala är hårresande.

Det har stormat rejält kring Oddvar Lönnerkrantz, ägaren av vikingabyn vid Vätteryds gravfält, under de senaste åren: avsaknad av bygglov, förbud mot fortsatt byggnation, åtal om för grovt fornminnesbrott, och poliseskort för kommunala tjänstemän när de skulle göra en inspektion. Hela projektet med Vittfarnas café och vikingaby luktar rättshaveri.

Annons

Hanna Nilsson (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm. Hon har i den rollen stor makt över alltifrån skatten till stadsplanering och skolor. Men det ger henne inte rätten att frispela och på egen hand göra tveksamma överenskommelser med kommuninvånare i enskilda ärenden.

Nyhetssiten Frilagt har publicerat delar av ett inspelat samtal mellan Oddvar Lönnerkrantz och Hanna Nilsson från i januari i år. Där säger hon sig vilja ge honom bygglov i efterhand och hon påstår att Hässleholms kommun, alltså de tjänstemän som arbetar i den förvaltning hon styr över, har ljugit i Mark- och miljödomstolen (som gav kommunen rätt mot Lönnerkranz i ett par domar häromåret).

Om kommunen medvetet lämnar oriktiga uppgifter borde hon naturligtvis ta upp det med kommundirektören och andra berörda chefer – inte snacka med vad som då verkade vara en kompis, Oddvar Lönnerkrantz.

Hanna Nilsson säger vidare att konflikten mellan kommunen och honom handlar om ”en massa jävla paragrafer hit och dit, och då löser vi det så här” och är inne på att kommunen ska köpa Lönnerkrantz fastighet till ett överpris.

”Sådant här brukar vi betrakta som svågerpolitik och korruption.”

Sådant här brukar vi betrakta som svågerpolitik och korruption.

Själv hävdar Hanna Nilsson att Oddvar Lönnerkrantz satt med knivar framför sig och att deras sista möte var ”jävligt obehagligt”. Nu har hon anmält honom för både utpressning och förtal.

Han påstår å sin sida att hon tidigare skulle ha försökt anlita honom och en annan man för att tvinga en privatperson att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens köp av Björksäters äldreboende.

Detta är en bisarr historia från början till slut.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) måste förklara varför hon ens har pratat utanför protokollet med Oddvar Lönnerkrantz om hans skandalomsusade vikingaby.

Stämmer ens en bråkdel i detta drama borde de inblandade skämmas ögonen ur sig. Förtroendet för Hanna Nilsson måste vara naggat. Eller anser Sverigedemokraternas samarbetspartners, Moderaterna och Kristdemokraterna, fortfarande inte det? Och litar de som bor i kommunen på henne?

”Riktigt dåligt omdöme är vad det är.”
Annons

En kommunstyrelseordförande måste alltid oförvitligt jobba för alla invånare – inte kohandla utanför protokollet – med en part som den egna kommunen och andra myndigheter vid ett flertal tillfällen har underkänt.

Riktigt dåligt omdöme är vad det är.

Vikingabyn i Vätteryd ägs av Oddvar Lönnerkrantz.
Vikingabyn i Vätteryd ägs av Oddvar Lönnerkrantz.Foto: Simon Rehnström
Vikingabyn ligger vid Vätteryds gravfält. Gravfältet är ett av Skandinaviens största.
Vikingabyn ligger vid Vätteryds gravfält. Gravfältet är ett av Skandinaviens största.Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons
Annons
Annons