1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Könskvotering är dålig feminism

Det är vad man gör som ska bedömas, inte vilket kön man har.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Ibland överträffar verkligheten dikten. Som när public service är så ända in i kaklet vänsterpolitiskt korrekt att det som egentligen var ganska bra tänkt, blir hopplöst fel och den föraktfulla benämningen statstelevision trist nog känns adekvat.

Häromdagen meddelade SVT att det från och med 2022 är ett krav att alla låtar i Melodifestivalen som har mer än en upphovsman måste ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare. Bakgrunden är att man vill öka jämställdheten, vilket ingen egentligen kan ha något emot. Men när man byter en sorts snedrekrytering och negativ särbehandling mot en annan förlorar alla. Det blir inte mer jämställt utan mindre. Jämställdhet i praktiken är att ge kvinnor och män samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Inget annat. Att de ansvariga på skattefinansierade SVT inte förstår det är ledsamt men föga förvånande.

SVT, SR och UR har hoppat i liknande galna tunnor förut. Alltid med goda intentioner men med resultatet att kompetenta yrkespersoner förminskas och väljs ut för att representera den grupp som för stunden upplevs vara underrepresenterad. Ibland är det rätt hudfärg som är kriteriet, ibland att personerna växt upp på en viss plats, ibland religiös tillhörighet eller som nu, vilket könsorgan någon råkar ha. Det är ett orimligt sätt att rekrytera.

Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Karin Gunnarsson, Melodifestivalens tävlingsproducent, säger i Aftonbladet (26/5) att ”varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan, det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner”. Att Melodifestivalen får kritik för hur det ser ut på upphovssidan borde inte förvåna någon. Men istället för ta till en populistisk könskvoterande åtgärd, borde SVT markera att Melodifestivalen handlar om musik och underhållning. Om att hitta bra låtar skrivna av skickliga kompositörer och textförfattare. Eller i alla fall kul koncept. Inte om snoppar och snippor. Vill man på allvar skapa bredd i kompositörsledet vore det bättre att helt enkelt sluta upp med att beställa låtar från Tomas G:son och liknande snubbar som har en gräddfil in i tävlingen.

Just Melodifestivalens agerande kan kanske tyckas vara en petitess. Men många bäckar små. Varje gång något annat än just yrkesskicklighet tillåts avgöra om någon får ett uppdrag eller ett jobb är det ett samhälle där människor har samma möjligheter – oavsett bakgrund, kön, sexuell läggning och religiös tillhörighet - som får sig en törn. Särskilt allvarligt är det när det handlar om skattefinansierad verksamhet.

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Coronavirus

Corona-effekten: Ökat intresse för jakt och jägarexamen

Jägareförbundet har märkt skillnad under våren. Fler söker sig ut i naturen och till jakt.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Sport

Korsbandet av för Zacarias Jönsson

Tungt besked för talangen och tränaren Mikael Bergqvist.