Kör ut bråkstakar från bibliotek och sjukhus

Att personal på bibliotek inte har rätt att säga till besökare som missköter sig att lämna lokalen är absurt. Självklart ska de som förstör kickas ut. Ändra bibliotekslagen.
Ledare • Publicerad 25 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Män som onanerar öppet, droghandel, hot och vandalism. Stöket, oron och våldet fortsätter att öka på landets bibliotek, enligt en färsk undersökning från fackförbundet DIK.

Sedan 2017 har andelen bibliotekarier som upplevt ”social oro” – individer och grupper som är respektlösa mot andra besökare och bibliotekets regler, eller som är onyktra eller aggressiva – ökat från 59 till 80 procent på skolbiblioteken, och på folkbiblioteken har det ökat från 86 till 93 procent. Andelen bibliotekarier som har upplevt våld eller våldsamma situationer har ökat från 24 till 42 procent på skolbiblioteken, och från 39 till 55 procent på folkbiblioteken. Det är makalösa ökningar på bara två år.

Anna Troberg, förbundsordförande för DIK, förklarade det hela med att problemen är större i socialt utsatta områden ”där det inte finns så mycket pengar”. 66 procent av bibliotekarierna skyllde på att psykiatrin, missbruksvården och ungdomsverksamheter inte fungerar som de ska och att dessa grupper i stället hamnar på biblioteken.

Men att förneka att de individer som trakasserar och förstör har eget ansvar och i stället lägga skulden på politiker och kommunala byråkrater är skämmigt. Folk må vara fattiga, men de ska ändå sköta sig. Självklart ska de som sabbar mötas med ett förmanade pekfinger.

Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) vill "ändra bibliotekslagen så att det blir tydligt att man får lov att säga till besökare som inte sköter sig att de inte får vara där på ett tag. Det måste finnas en möjlighet att stänga av dem som missköter sig just för att skydda dem som verkligen behöver biblioteket”, sa han på tisdagen (SVT 24/9).

Detta borde få tummen upp av fler, för den som får hålla på bäst hen vill lär sig aldrig att respektera andra. Som konsekvens kommer än fler bibliotek att stänga, liksom Bromöllas för ett par år sedan, och allt flers biblioteksfrid att störas.

Troberg menade dock att man genom att porta gav sig på symptomen i stället för de grundläggande problemen. ”Resten av samhället måste ta sitt ansvar”, menade hon.

Men ibland måste man ta itu med symptomen, oavsett vad de beror på. Detsamma gäller Skånealliansens förslag om att stänga sjukhusområden på nätter och helger. V i Skåne vänder sig emot det, eftersom de menar att det ökar känslan av otrygghet. Frågan är om de förstår att det redan finns otrygghet via våldsamma besökare, och förslaget lagts till för att skydda.

Tack och lov menade 75 procent av skåningarna enligt en undersökning att förslaget var sunt. De verkar tycka att personalen få arbeta i lugn och ro och att sjuka som söker vård ska inte behöva mötas av bråkstakar. Detsamma borde gälla i våra bibblor.

Biblioteken ska värna om dem som sköter sig och håller tysssssst. Inte dalta med skräniga själviska idioter.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.