GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristersson bör göra a-kassan obligatorisk

Ett trygghetssystem där det saknas koppling mellan avgifter och ersättningar och som bara vissa bidrar till kommer att förlora sin legitimitet.
Ledare • Publicerad 7 november 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Att människor som drabbas av arbetslöshet kan känna trygghet borde vara ett gemensamt ansvar.
Att människor som drabbas av arbetslöshet kan känna trygghet borde vara ett gemensamt ansvar.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Länder kan utforma socialförsäkringssystem på olika sätt. Man kan erbjuda medborgarna ett enkelt grundskydd. Eller så har man ett mer omfattande system som ger en inkomstbaserad ersättning när de blir arbetslösa eller sjukskrivna, så som Sverige har gjort under lång tid.

Levnadsomkostnader minskar sällan när man förlorar jobbet eller blir sjuk, därför är det nödvändigt att ge medborgarna rimliga förutsättningar att dämpa fallet. Är inte staten villig att tillse det, kan den inte heller ta ut skyhöga sociala avgifter. Då måste arbetsgivaravgifterna sänkas så att lönerna kan höjas och människor ges större utrymme att teckna privata försäkringar.

De offentliga skyddsnät som en gång erbjöd de allra flesta människor inkomstbaserad ersättning har emellertid urholkats. En majoritet av svenskarna kan numera bara räkna med ett grundskydd. Som mest ger a-kassan cirka 18 000 kronor efter skatt. Det är 10 000 kronor mindre än vad medelinkomsttagaren får ut netto, och betydligt mindre än vad de flesta akademiker tjänar. Urholkningen har i princip skett bakom ryggen på medborgarna. Ofta upptäcker människor inte hur illa det är förrän det är för sent.

”Dessutom vore det på tiden att a-kassan görs obligatorisk.”

Det problematiska läget lyfts fram i en aktuell rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO. I ”Tryggare kan ingen vara” sammanfattar forskarna Andreas Bergh och Agneta Kruse vid Lunds universitet, socialförsäkringssystemets utmaningar. De menar att försäkringarna å ena sidan måste vara tillräckligt höga för att ge trygghet, men samtidigt inte så generösa att det minskar människors drivkrafter att återgå i arbete. Dessutom måste det finnas en tydlig koppling mellan de avgifter som tas ut och de förmåner som erbjuds.

För regeringen är socialförsäkringsfrågan en av de viktigaste att snarast ta tag i. Ett bra avstamp vore att titta närmare på ESO-rapporten samt de utmärkta förslag som Bergh och Kruse presenterade på DN Debatt (12/9). Till exempel att endast ta ut egenavgifter på inkomster som täcks av de allmänna socialförsäkringarna. Och att övergå till inkomstindexering vilket gör försäkringarna mer förutsägbara för både enskilda och skattebetalarna.

Dessutom vore det på tiden att a-kassan görs obligatorisk. Det är inte rimligt att staten – det vill säga skattebetalarna – tvingas göra brandkårsutryckningar för att människor inte varit förutseende nog att ansluta sig till a-kassan, vilket hände under pandemin. Obligatorisk a-kassa är en fråga som drivits av både L, KD och SD. I riksdagen skulle ett sådant förslag även få stöd av C och MP.

Det finns ett stort värde i ett gemensamt inkomstbaserat trygghetssystem. Men för att det ska fungera långsiktigt måste alla som arbetar ta ansvar för a-kassan. Sambandet mellan nivån på arbetsgivarens sociala avgifter och vad människor får ut i ersättning måste också vara tydligt. Annars förlorar trygghetssystemet all sin legitimitet.

Malin Lernfelt
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.