Annons

Sofia Nerbrand: Kristianstad och Hässleholm borde erbjuda SFI till ukrainska flyktingar

De som har sökt skydd från kriget lär stanna länge och borde ha rätt att skapa sig ett liv här. Dessutom kan de göra en insats.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 mars 2023 • Uppdaterad 15 mars 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Anastasiia Poddubestka och Anna Redko får lära sig svenska på SFI  i Ystad.
Anastasiia Poddubestka och Anna Redko får lära sig svenska på SFI i Ystad.Foto: Cecilia Billgren

Tyskarna drog viktiga lärdomar efter flyktingvågen 2015. Redan några veckor efter krigsutbrottet började såväl företag som myndigheter att erbjuda språkundervisning, rådgivning, psykologiskt stöd och arbetsmöjligheter till de människor som strömmade ut från Ukraina.

Svenska Dagbladets korrespondent i Tyskland, Tomas Lundin, rapporterar (12/3) om hur flyktingar från Ukraina betraktas som en lösning på arbetskraftsbristen. Hittills har till exempel 4 000 ukrainare fått jobb i Deutsche Bundesbahn, eller så utbildar de sig till bristyrkena rälsläggare, bantekniker eller signaltekniker genom den tyska järnvägens försorg.

Annons

Det har visat sig att många av flyktingarna är starkt motiverade och redan har en hög utbildning. Insikten om att kriget lär fortsätta länge bidrar också till att fler och fler planerar för att stanna i Tyskland och förhoppningsvis kan deras make/far/son/älskade ansluta den dag kriget äntligen är över.

Tyskland välkomnar detta. Landet är klokt nog att inse att det behöver människor utifrån som kan fylla tomrummet på arbetsmarknaden som uppstår när fem miljoner går i pension under de kommande tio åren.

Även Sverige borde göra det enklare för ukrainare att leva och verka här. Att ge fler SFI, svenska för invandrare, borde vara en självklarhet. Ukrainska flyktingar kan göra underverk – om vi släpper in dem på riktigt.

De omkring 50 000 ukrainare som har sökt sig till Sverige har rätt att arbeta – men får inte gå på SFI. Att inte få hjälp att lära sig svenska försvårar för dem att tjäna egna pengar och bidra till utvecklingen.

”Här finns ingen framtid”, säger Nataliia Volkova med två universitetsutbildningar (SVT 21/9 2022) och slutsatsen många drar är att lämna Sverige för ett land där de har större möjligheter att skapa ett bra liv. Som Tyskland till exempel, som nu har tagit emot hela en miljon ukrainare.

Förutseende politiker i 39 av Sveriges 290 kommuner har dock på eget bevåg beslutat att ge språkundervisning till de kvinnor och barn som har flytt kriget i Ukraina. I Skåne erbjuder Landskrona, Skurup och Ystad SFI till ukrainska flyktingar. Det borde kommunerna i nordöstra Skåne också göra.

Annons
Annons
Annons
Annons