Annons

Linnea Hylén: Linnea Hylén: Putin firar en auktoritär maktapparat

Rysslands president Vladimir Putin, vid makten sedan mer än 20 år, fyllde nyligen 68 år. Han kunde fira ännu ett år på frihetens bekostnad.
Linnea Hylén
Ledare • Publicerad 12 oktober 2020
Linnea Hylén
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Mikhail Klimentyev

Den 7 oktober firades den sextioåttonde födelsedagen för Rysslands president Vladimir Putin. Dagen bjöd både på sött och salt. En av presidentens födelsedagspresenter var ett för Ryssland lyckat missiltest av den hypersoniska kryssningsroboten Tsirkon.

Presidentens nya leksak når mål på 450 kilometers avstånd inom fyra och en halv minut – en överraskning som Putin givetvis tacksamt tog emot från militärstabens chef Valerij Gerasimov (Reuters 7/10). Testerna kommer fortsätta. I framtiden kommer vapnet att placeras på militära farkoster både ovan och under vattenytan.

Annons

Medan födelsedagsbarnet fick fylla på sin militärsamling valde oppositionen att ge sin egen present till presidenten (TMT 7/10). Pussy Riot – välkända kritiker till Putinregimen – hängde HBTQ-rörelsens flagga utanför ett flertal myndighetsbyggnader i Moskva. Dagen till ära fick distriktspolisen, högsta domstolen, kulturministeriet och den ryska säkerhetstjänsten FSB en dos av regnbågens färger.

Putins födelsedag har traditionsenligt innehållit politiska förtecken från både regimen och oppositionen. Årets födelsedag är dock annorlunda jämfört med föregående, inte minst då Putin under året vunnit ett flertal slag på hemmaplan. Sommarens konstitutionella ”folkomröstning” gav presidenten nycklarna till Kreml för en lång tid framöver. Den nya konstitutionen möjliggör för presidenten att sitta kvar till 2036. Det lär han sannolikt göra.

Det finns ironiskt nog ingen given efterträdare i Ryssland. Grundlagsändringarna befäster den allsmäktige ledarens position ytterligare och med det har han givits ett guldkort få andra presidenter åtnjuter. Konstitutionen ger numera den ryska presidenten åtalsimmunitet i Ryssland både under sin tid i Kreml och efter att han lämnat makten.

När Putin väl väljer att lämna över stafettpinnen i framtiden kommer han slippa den huvudvärk som grannpresidenten Aleksandr Lukasjenka åsamkats efter de senaste månadernas protester. Putin, till skillnad från den belarusiska ledaren, slipper nu oroa sig över att bli åtalad för sina illdåd. En konstitutionell födelsedagspresent som heter duga.

68-åringen i Kreml kan olyckligtvis fira ett år av framgångar på frihetens bekostnad. Medan Putin cementerar sitt maktinnehav står Europas ledare och velar. Förgiftningen av den politiske aktivisten Aleksej Navalnyj har chockat EU:s ledare. Frågan de bör ställa sig är varför de blev tagna på sängen av en företeelse som blivit ett återkommande verktyg för Kreml i att tämja ryska oppositionella.

Den anti-demokratiska utvecklingen är ett resultat av Putins tjugoåriga maktinnehav. Det är visserligen välkommet att Merkel och Macron – något nyvaket – ser orosmolnen som hägrat länge på östfronten. Om Europa ska stå upp för sina värderingar måste vi slänga bort skygglapparna och se Kreml för vad Kreml är – en auktoritär maktapparat som inte kommer att rucka på sig.

Annons
Annons
Annons
Annons