Löfven ljög om jobben

Ledare Artikeln publicerades
Statsministern talar i Sundsvall.
Foto:Mats Andersson / TT
Statsministern talar i Sundsvall.

Socialdemokraternas enda riktiga vallöfte var att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Regeringens jobbmål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är en bluff. Eurostats nya siffror placerar sysselsättningen i Sverige på den undre halvan.

I helgen var det allsvensk fotbollspremiär. När tränarna själva tippar vem som vinner är det i princip tre lag som nämns: Malmö FF, AIK och IFK Norrköping. Inte ens coacherna för Halmstads BK och GIF Sundsvall tror att deras lag tar SM-guld. Såväl HBK som Giffarna fick noll röster vid den traditionella upptaktsträffen.

Ledarna är realister och ärliga sådana. De känner till supportrarnas förväntningar, men blundar inte för ekonomins betydelse och spelarmaterialets begränsningar.

    Statsminister Stefan Löfven (S) tillhör den tappra skara med GIF Sundsvall som favoritlag. Han är således van vid det tröstlösa harvandet i mitten av tabellen. Precis där befinner sig också Löfvens regering. Skillnaden jämfört med tränarna för de allsvenska medelmåttorna är dock att Löfven lovade ett guld.

    Statsministerns enda riktiga vallöfte var att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Halvvägs in i mandatperioden står det klart att jobbmålet aldrig har varit realistiskt. Drygt 6,8 procent i säsongsjusterad arbetslöshet är förvisso lägre än EU-snittet på 8,0. Men det räcker bara till en 15:e plats av 28 EU-länder.

    Sveriges möjligheter till avancemang är också små. Sysselsättningsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda består. BNP per capita står och stampar sedan finanskrisen 2008-09. Därtill får den kunskapsintensiva industrin allt svårare att hävda sig i den internationella konkurrensen, vilket leder till färre privata FoU-investeringar. Ingen av dessa negativa trender har regeringen Löfven lyckats bryta med sina skattehöjningar på jobb och företagande.

    Stefan Löfven har med viss framgång lyckats sätta bilden av sig själv som en försiktig general, den rekorderlige gråsossen att hålla i handen när borgerligheten tjafsar om att fälla budgeten. Det är också den berättelsen som Socialdemokraterna valt att spinna inför helgens kongress i Göteborg, ”Trygghet i en ny tid”.

    Därmed finns anledning att påminna om statsministerns karaktär. Det orealistiska jobbmålet visar att Löfven ljög för väljarna för att framstå som handlingskraftig.