Annons

Lyssna på ljudet av hur dina skattepengar rasslar iväg på trams

På tisdagen presenterades resultatet av det vansinniga projekt som Malmö stad lagt en halv miljon av sina invånares pengar på. Då kunde man äntligen lyssna till Malmös ”ljudidentitet”, med inspelningar från miljöer som badhuset och biblioteket.
Ledare • Publicerad 11 februari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

En kommunikationsbyrå har spelat in det hela och tagit saftigt betalt. Totalt har förarbetet, inspelningen och produktionen kostat 485 000 kronor.

Malmö stad hävdar att ljudet kommer att göra deras kommunikation tydligare. Man har dock inga konkreta planer på vad ljudet ska användas till förutom några filmer. Det har pratats om att spela upp det på busshållsplatser, i parker och på äldreboenden. Men vad den som står i kylan och väntar på bussen ska ha för nytta och glädje av att höra ljudet av en lånemaskin på bibblan är oklart. Och kanske hade de äldre på serviceboendet hellre fått bättre mat eller tid mer personalen än en stunds lyssnande av folk som bläddrar i böcker eller plaskar i en simbassäng?

Annons

Men detta handlar om ”bättre och tydligare kommunikation med Malmöborna”, enligt kommunikationsstrateg Lucas Dietrichson. Viktigt, tydligen.

Han är förresten bara en av Malmös dryga 200 kommunikatörer, ”ungefär lika många kommunikatörer som tre gånger större Stockholm och i relation till antalet invånare är de 50 procent fler än i Göteborg”, enligt Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson. Han berättade för ett år sedan att de kostar skattebetalarna nästan 350 000 kronor om dagen bara i lönekostnader eller över 125 miljoner kronor varje år.

Det är lite udda att inte någon av dessa tvåhundra personer kunde dra omkring på stan och spela in ljud, utan att en dyr kommunikationsbyrå behövdes? Men kanske var de upptagna med att ha möten med varandra och samordna allas skojsiga idéer om hur man ska bränna andras pengar på mest kreativa sätt? Malmö är bra på det...

I projektet Stickut Malmö fick kommunens medarbetare prova på att jobba utomhus till en kostnad om drygt 4 miljoner kronor från EFS-rådet och kommunen. 2016 la man drygt 130 000 kronor för att skicka två politiker och sex tjänstemän till en musikfestival i Kalifornien. För något år sedan fick kriminella lyxlägenhet och kommunen la miljonbelopp på stödboenden som användes av gängen som bas för fortsatt brottslighet. Kommunen har även haft en skateboardsamordnare på gatukontoret, med en budget på 2,5 miljoner kronor.

Suck. Eftersom staden får ansenliga summor från resten av Sverige i utjämningsbidrag är vi alla förlorare, även om Malmöborna drabbas värst.

Någon borde spela in förtvivlade skriiiiiiiik från upprörda skattebetalare. Det vore nog det sanna ljudet av Malmö, en ljudidentitet från verkligheten.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons