Lyssna på vänstern om ränteavdraget

Ledare Artikeln publicerades

Att ge den allmänna medelklassen en skattelättnad på boende kan ge dyrköpta långsiktiga effekter.

Varje nytt år är en chans att börja om, och när det nu inte verkar bli något extraval, utan blockpolitiken förstärks, finns det några saker regeringen borde passa på att förhandla med Vänsterpartiet om.

Som liberal är det sällan man håller med det riksdagsparti som ligger allra längst ut i vänsterkanten. Men det finns en fråga där Vänsterpartiet hamnat helt rätt, och som de med fördel borde driva nu när de sitter på en position med utökad makt; Det är hög tid att avveckla ränteavdraget.

Ränteavdraget på bolån är populärt, inte minst bland alla väljare som äger ett hus eller en lägenhet. Utslaget på befolkningen är det en stor grupp människor som inget av de stora partierna har vågat stöta sig med. I praktiken fungerar avdraget som en skattelättnad för den allmänna medelklassen, men det är en skattelättnad vars långsiktiga effekter är dyrköpta. Ränteavdraget sänker månadskostnaden för alla med ett bostadslån, och det gör att man kan skaffa sig en bostad som är lite dyrare än vad man egentligen har råd med.

  Svenska hushåll är alldeles för belånade och landet behöver de närmsta åren göra ordentliga förändringar i regelverken för bolån. Man har redan skärpt kraven för hur liten egen insats som behövs för att kunna låna till ett boende, och det ligger förslag om att skärpa kraven ytterligare så att fler ska amortera ner sina lån. Till viss del rimliga förslag, men som också gör det svårare att låna till ett första boende om man inte har ett tillräckligt stort sparkapital så det täcker den egna insatsen.

  Kanske låter bostadsfrågan framför allt som ett Stockholmsproblem, men den höga skuldsättningen påverkar hela landets ekonomi. Få prioriterar sparande, och även i många mindre städer krävs det långa kötider för att få en hyresrätt. Samtidigt är ränteavdraget en skattelättnad som den som bor i hyresrätt, hyr en bostad i andra hand, eller redan betalat av lånen på sitt ägda boende, inte får ta del av. Det finns bättre ändamål och mer rättvisa skattelättnader som man skulle kunna använda ränteavdragsmiljarderna till. Att låginkomsttagare i jämförelsevis dyra hyresrätter indirekt stöttar mer välbeställdas villalån är egentligen helt absurt.

  Just nu är räntan exceptionellt låg och det är perfekt läge att börja en avveckling av ränteavdraget. Förutom Vänsterpartiet har både Miljöpartiet och Centerpartiet sagt att de vill se över formerna för avdraget, och det är en gyllene chans för regeringen att skapa blocköverskridande och långsiktig politik.

  På kort sikt skulle ett borttaget ränteavdrag kännas i plånboken även för den med en villa i Skåne. Men det skulle gå att avveckla i etapper, några procentenheter i taget och vägas upp av andra reformer. För många skulle det automatiskt bli skäl nog att amortera mer, när man måste betala hela kostnaden för sina lån. Det ska vara lönsamt att spara – inte att låna, och om det är något som staten borde uppmuntra sina medborgare till är det att bygga kapital, buffertar och egna skyddsnät.

  Sverige behöver en bättre bostadspolitik och en finanspolitik som stöttar sparande. Det är bara en början, men det är hög tid att lyssna på vänstern och börja avveckla ränteavdragen nu.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys.

  Visa mer...