GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Makten framför allt – (s)om vanligt

Kommer Magdalena Andersson att göra en Mette Frederiksen och gå till vänster i den ekonomiska politiken och närma sig SD rörande migration, kriminalpolitik och pensionerna? Det vore en dödsstöt mot den framgångsrika liberala mittenvägen i svensk politik.
Ledare • Publicerad 3 november 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Magdalena Andersson (S) kan mycket väl blicka över Öresund och inspireras av sin parti- och snart statsministerkollega i Danmark.
Magdalena Andersson (S) kan mycket väl blicka över Öresund och inspireras av sin parti- och snart statsministerkollega i Danmark.
Foto: Anders Wiklund/TT

När flera hundra socialdemokrater samlas i Göteborg under onsdag till söndag ska regeringspartiet bland annat besluta om ny politik. Men hittills har ett visst valärende väckt störst intresse i media: Stefan Löfven sätter punkt för sin tid som partiledare och Magdalena Andersson förbereder sig för att ta sig an uppdraget – och därmed skriva historia som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Efter snart åtta år i regeringsställning lär partiledarbytet ingjuta mod i de egna leden. Det ökade stödet partiet kunde åtnjuta under inledningen av pandemin är utraderat. Nu är S tillbaka på opinionssiffror som en gång i tiden fick den tidigare ordföranden Håkan Juholt att tacka för sig. Orosmolnen har visat sig betydligt större än vad som har framgått under en eller två mandatperioder. I Socialdemokraternas senaste eftervalsanalys slås det fast att det snarare handlar om strukturella problem.

Opinionsstödet har under en lång tid varit vikande i centrala väljargrupper för partiet. Barnfamiljer, yngre personer och i synnerhet arbetare har historiskt sett varit viktiga för Socialdemokraterna. Men det är samtidigt väljargrupper som konkurrensen hårdnar om, och där partiet har tappat mark under en längre tid.

Utvecklingen ställer flera frågor på sin spets. Vilken roll bör Socialdemokraterna spela i svensk politik framöver? Vilken politik ska Socialdemokraterna driva när väljarna uppenbarligen är missnöjda trots partiets mångåriga maktinnehav?

Utifrån är den enkla analysen att partiet har premierat makten framför det politiska innehållet. Att socialdemokratin kunde leva med januariöverenskommelsens mer liberala inslag i sig är en sak. Partiet har historiskt drivit igenom många liberala reformer. Men att ägna åratal åt att oja sig över skattesänkningar för att i nästa andetag glatt regera på den politiken bygger inte förtroende.

”Nu är S tillbaka på opinionssiffror som en gång i tiden fick den tidigare ordföranden Håkan Juholt att tacka för sig.”

Frågan om Socialdemokraterna och det kontinuerliga strävandet efter makten har dessutom blivit aktuellt inför kongressen. Efter att under en lång tid ha inskärpt att stöd från Sverigedemokraterna i riksdagen riskerar att sätta demokratin i gungning, har arbetarrörelsen släppt flera testballonger.

Först ut var ungdomsförbundet SSU som i Expressen menade att moderpartiet borde söka SD:s stöd i frågor som högre pensioner och en strikt arbetskraftsinvandring. Tätt efter kom LO-basen Susanna Gideonsson, som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, med ett förslag om pensionerna som råkade ligga i linje med ungdomsförbundets (DN 31/10).

Om S öppnar den dörren lär det bli betydligt svårare att samla fortsatt stöd från Centerpartiet och Miljöpartiet. Men möjligtvis skiljer sig Magdalena Anderssons parlamentariska mål från Stefan Löfvens, vars uttalade ambition alltid har varit att bryta upp blockpolitiken.

Det kan mycket väl hända att Andersson i stället har blickat ut över Öresund och inspirerats av sin partikollega i Danmark. Där har statsminister Mette Frederiksen ratat ett regeringssamarbete med mittenpartierna till förmån för att styra själv. Hon gör också upp om all migrationspolitik med Dansk Folkeparti.

Tiden får utvisa vilken väg Magdalena Andersson planerar att vandra. Men att Socialdemokraterna kommer att fortsätta prioritera makten före det politiska innehållet är att räkna med.

Naod Habtemichael är ledarskribent

Naod Habtemichael
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.