GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Joakim Broman: Måla arenorna i regnbågens färger

Idrott och politik hör visst ihop. Uefas hållning i fotbolls-EM är inte bara inkonsekvent – den är skadlig.
Joakim BromanSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 23 juni 2021
Joakim Broman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Foto: Rune Stoltz, Bertinussen

När den tyske målvakten Manuel Neuer bar en regnbågsfärgad armbindel i två EM-matcher öppnade det europeiska fotbollsförbundet Uefa en utredning. Det ville undersöka om Neuer brutit mot reglerna om politiska budskap under turneringen, men konstaterade snabbt att bindeln var i enlighet med reglerna.

”Grundläggande rättigheter är inte en kontroversiell ”politisk” fråga att ducka för, utan något som alla kan och bör visa stöd för.”

Att visa stöd för HBTQ-gemenskapen gick bra, så länge det inte retade någon eller kostade något. Men när det tyska fotbollsförbundet ville lysa upp Allianz Arena i München i regnbågsfärger, inför onsdagskvällens möte med Ungern, sa Uefa nej. Den här gången ansågs det vara politik, eftersom Ungern under den allt mer auktoritäre Viktor Orbán nyligen antagit en lag som ska förbjuda ”spridandet av information som främjar homosexualitet bland unga”.

I vanlig ordning klänger sig sportens företrädare fast vid idén om att ”sport och politik inte hör ihop”, även när konsekvensen blir att Viktor Orbáns extrema synsätt görs till det neutrala. Veckans händelser var en chans för Uefa att slå fast att grundläggande rättigheter inte är en kontroversiell ”politisk” fråga att ducka för, utan något som alla kan och bör visa stöd för.

I stället blev beslutet en bekräftelse på tillståndet för HBTQ-frågor i sportens värld. I veckan kom Carl Nassib, amerikansk fotbollsspelare för Las Vegas Raiders, ut som homosexuell – den första aktive spelaren i NFL:s historia att ta steget.

Carl Nassib fick stort stöd från lagkamrater, motspelare och från ligans företrädare. Men det stora nyhetsvärdet och den enorma uppmärksamheten tjänade samtidigt till att understryka hur ovanligt det fortfarande är med öppet homosexuella, särskilt i de manliga sportmiljöerna. Herrallsvenskan i fotboll har över 400 spelare, men inte en enda är öppet homosexuell. Ingen spelare har någonsin kommit ut i Svenska Hockeyligan.

Det är ett stort misslyckande och ett underbetyg till de svenska förbunden i en rad sporter. Ingen kan tvinga spelare att komma ut som homosexuella eller transpersoner, och det blir förstås extra svårt när ingen någonsin har gjort det. Men om miljöerna var mer tillåtande, om frågorna togs upp mer konsekvent, om förbunden tog ställning entydigt och högljutt, skulle några kanske våga ta steget.

På tisdagen tog förbundskapten Janne Andersson ställning för jämlik kärlek på en presskonferens. Det var viktigt i sig, men kanske ännu viktigare i sitt sammanhang: på onsdagskvällen drabbar inte bara Tyskland och Ungern samman – det svenska landslaget möter dessutom Polen, ett land som nyligen infört ”HBTQ-fria zoner”. Våga ta ställning. En armbindel i regnbågens färger kan betyda så mycket.

Joakim Broman är ledarskribent

Tysklands målvakt Manuel Neuer bar en regnbågsfärgad armbindel till stöd för HBTQ-rättigheter under matcherna i fotbolls-EM.
Tysklands målvakt Manuel Neuer bar en regnbågsfärgad armbindel till stöd för HBTQ-rättigheter under matcherna i fotbolls-EM.
Foto: Philipp Guelland
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.