Carolin Dahlman: Malmedalsveckan – vilken flopp!
Jag hejade på Gustav Fridolin när han köpte afrikansk gryta i det enda mattältet som fanns i området. Han hade intervjuats i radio och skulle snart kliva upp på scenen. Förhoppningsvis skulle det komma fler och lyssna än de partiarbetare han hade i släptåg. Men alla skruvade på sig; termosarna med gratiskaffe från Miljöpartiet var fortfarande fulla.
Malmedalsveckan på Rosengård var kort sagt långt ifrån välbesökt. Tomma bord, tomma stolar, partitält med en handfull politiker men få besökare. Massor av poliser, avspärrningsstaket, tomma tält som likt spöken svajade i vinden. Barn i ett hopptorn.
Kommunen har pumpat in en miljon kronor i projektet. Stadskontoret hade föreslagit politikerna att avslå Rörelsen gatans röst och ansiktes bidragsansökan om nära 2,5 miljoner eftersom större effekt kunde uppnås genom andra satsningar, men politikerna gick emot tjänstemännen och satsade ändå en miljon. En miljon skattekronor.
Dessutom anställde staden ett 60-tal ungdomar från området, varav många ensamkommande, för att hjälpa till med det löpande arbetet. Och i slutet av september beslutar Region Skånes folkhälsodelegation om en ansökan om 250 000 kronor.
När jag i min research för denna text frågade arrangören via dess Facebook om budgeten fick jag till svara att ”allt från ansökan till budget är en offentlig handling. Finns att leta upp”. Det vill säga ”det har jag ingen lust att prata om”? När jag fortsatte fråga undrade arrangören plötsligt ”Är Jörgen din chef?” Det osar illa. Väldigt illa.
”Vi tror att Malmedalen kan komma att öka valdeltagandet i området”, spådde festivalgeneralen Christian Glasnovic till Skånska Dagbladet inför starten. Det kan öka kunskapen om politiken och öka förtroendet för politikerna, trodde han (17/8).
Men hur? Om ingen kommer? Om ingen hittar dit? Jag tog själv hjälp av en gymnasietjej som jag träffade på bussen för att hitta fram till parken, för några skyltar fanns det konstigt nog inte.
Om utbildningsministern och språkröret för ett regeringsparti skulle besöka platsen borde rimligtvis hans nuna har funnits på irriterande många lyktstolpar. Man borde ha slussat dit sfi-klasser och högstadieelever. Den driftige skulle ha lagt ut eventet på nätet och lockat.
På arrangemangets sajt fanns ett program men till och med nu, på ”festivalens” peak 22 augusti, var de flesta seminarierna ”TBA”, det vill säga ”to be announced”. Texterna löd exempelvis ”16.00 – 16.45. Här kommer vi ha ett samtal om ett specifik ämne som man valt för dagen. I alla samtal kommer man alltid att utgå från närområdetsperspektiv och prata utifrån samhällets normer.”
Borde man inte kunna ge mer information ens efter att ett samtal hade ägt rum? Vem var där? Vad pratade de om? Finns det på film? Ingen mer vägledning, utan samma intetsägande text dag för dag. Jag sökte efter partitalen på Youtube men möttes av en svart ruta.
Samma tystnad från Malmö stad, för när jag på onsdagen sökte efter ”Malmedalsveckan” på hemsidan fick jag noll träffar. NOLL. En sökning på ”Malmedalen” gav info om att funktionsstödsförvaltning skulle delta.
Nog behövs det insatser för att öka valdeltagandet. 2014 röstade bara fem (FEM) procent av förstagångsväljarna i Herrgården. Samma problematik finns i Kristianstad där 59 procent av Gamlegårdenborna röstade i förra valet.
Men åtta-nio dagars festival är på tok för omfattande. Det är möjligt att man kan få fart på ett event till nästa år men att tro att det kan bli som Almedalen i ett nafs och kräva att det ska betalas av skattebetalarna är bara dumt.
Det bästa vore om partierna på eget initiativ förde samtal med väljare i olika områden. Då skulle färre kronor försvinna till olika projektledarfickor. Enligt ansökan landade Malmedalsveckan på nära 1,5 miljon för arvoden och löner, inklusive en halv miljon för gästföreläsare som jag inte hittar någon info om vilka det skulle vara.
Dessutom skulle events då arrangeras utan smygagenda. I ansökan står att läsa att målet var att ”skapa en mötesplats för de som tidigare marginaliserats i svensk politik och underlätta för politiker att ta sitt ansvar”. Men det är inte politikernas fel om människor inte använder sin rösträtt. Ingen är ”marginaliserad” i vårt land. Sluta dalta. Jag är övertygad om att även de som bor i Charlottesborg eller Rosengård vet hur man gör för att kontakta ett parti och engagera sig och att mena att det behövs en festival i kvarteret är väl att undervärdera deras initiativkraft? Det typiska vänsterperspektivet skaver.
Jag tror säkert att arrangörerna menade väl men skatteslöseri ska alltid kritiseras, även om syftet var gott.