Emma Jaenson: Man dödar inte poliser bara för att man är fattig

Korankravallerna är en ögonöppnare.
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 december 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kriminaliteten och våldet i våra förorter stannar inte hos de kriminella gängen eller hos våldsbejakande extremister.
Kriminaliteten och våldet i våra förorter stannar inte hos de kriminella gängen eller hos våldsbejakande extremister.Foto: Johan Nilsson/TT

Påskkravallerna begicks inte av gängkriminella. Det var inte heller våldsbejakande extremister som utövade det besinningslösa våldet mot poliser i flera svenska städer. Det var vanliga boende i områdena, konstateras det i en extern utvärdering som presenterades i onsdags.

Upploppen var inte heller organiserade eller planerade, men däremot fanns många exempel på hur “motiverade” deltagarna var till “ett mycket kraftigt våld direkt riktat mot polisen”.

Vad säger det om händelserna?

”Till synes vanliga människor är villiga att ta till oerhört grovt våld för att skada eller till och med döda poliser.”

Upploppen i samband med Rasmus Paludans koranbränningar borde vara en ögonöppnare. Kriminaliteten och våldet i våra förorter stannar inte hos gängen eller hos våldsbejakande extremister. Till synes vanliga människor är villiga att ta till oerhört grovt våld för att skada eller till och med döda poliser.

Under kravallerna skadades 300 poliser och våldet beskrevs som ”exceptionellt”. ”Kom, vi ska döda er” och ”ni kommer bli stenade” skrek uppviglarna.

Varför väljer någon att agera så?

Tidigare förklaringsmodeller har sträckt sig från allt från för få samlingsplatser till socioekonomiska faktorer. Få områden har dock så många fritidsgårdar per capita som de utsatta områdena. Och inga områden är lika gynnade när det kommer till offentliga bidrag. Miljarder i försörjningsstöd, projektstöd och andra typer av kommunala och statliga utbetalningar till privatpersoner och civilsamhälle pumpas in för att minska segregationen. Men har parallellsamhällena minskat?

Fattigdom eller ”utsatthet” kan inte heller gälla som förklaring till påskkravallerna. Man dödar inte poliser bara för att man är fattig.

Oavsett anledningen till våldet har nu 40 personer dömts för bland annat grovt blåljussabotage, grovt våld mot tjänsteman och grov misshandel. Hundratals står på tur. Men även om många av de dömda inte är svenska medborgare, tycks det finnas en ovilja att döma till utvisning.

Exempelvis dömdes två män till fem års fängelse och utvisning för grovt sabotage mot blåljuspersonal i Örebro. Men även om de har gjort sig skyldiga till allvarliga brott ”så finns det med hänsyn till deras personliga förhållanden” inte tillräckligt starka skäl för att utvisa dem, enligt hovrätten.

Det är häpnadsväckande. Döms man för grovt sabotage mot blåljuspersonal borde inga personliga förhållanden i världen spela någon roll. Begår en utlänning så pass allvarliga brott i Sverige ska det vara praxis att man ska utvisas. Då har man förbrukat sin rätt att vistas här.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.