GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ida Arnstedt: Människor på landet får vänta alldeles för länge på snabbt internet

En tredjedel av Sveriges kommuner kommer inte att nå bredbandsmålet om man inte lägger ner mer pengar på uppkoppling.
Ida Arnstedt
Ledare • Publicerad 21 oktober 2021
Ida Arnstedt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Installation av fiber för bredband.
Installation av fiber för bredband.
Foto: Helena Landstedt/TT

Om fyra år ska alla i Sverige ska ha tillgång till snabbt internet, åtminstone enligt regeringens bredbandsstrategi. Trots digitaliseringsministern Anders Ygemans (S) löften tyder allt mer på att målet inte kommer uppnås. Det är särskilt på landsbygden som bredbandsutbyggnaden fortfarande går trögt, och om inget görs riskerar snabbt internet förbli en lyx endast för invånare i tätbebyggda områden.

Det första delmålet för strategin sattes till 2020. Då skulle 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till internet med minst 100 Mbit/sekund. När förra året gick mot sitt slut blev det tydligt att målet hade misslyckats. Framför allt utanför städerna var utbyggnaden otillräcklig. I landsbygdskommuner saknade hela 45 procent av alla hushåll snabbt internet.

Häromveckan presenterade myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) en ny rapport där de gjort en uppföljning av bredbandsstrategin. Sverige kommit en lång väg mot målet. Bara ett par procent återstår, men samtidigt är det de procenten som är svårast att nå. När Ekot ringde runt till regionerna uppgav en tredjedel att de sannolikt inte kommer nå bredbandsmålet. För många regioner har kostnaden för utbyggnad helt enkelt blivit alldeles för hög.

”95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till internet med minst 100 Mbit/sekund.”

Tidigare i oktober meddelade Centerpartiet att det ville öka satsningarna på bredbandsutbyggnaden. I sin budgetmotion har partiet avsatt 500 miljoner kronor mer än regeringen för att kunna öka takten på utbyggnaden: totalt vill de satsa 3,4 miljarder under tre år. Det är förvisso en ökning, men då PTS räknar med att det kommer behövas mellan 12 miljarder och 20 miljarder kronor för att nå målet räcker varken regeringens eller Centerpartiets satsningar till.

Även om de uppsatta målen skulle mot förmodan uppnås, skulle inte det med säkerhet innebära att hela Sverige faktiskt får tillgång till snabbt internet. En anledning är att hushåll som har fibernät i sin absoluta närhet, men som själva inte är anslutna, anses ha tillgång till snabbt internet enligt PTS definition. Hur många sådana hushåll det rör sig om finns det ingen kartläggning över. Strategin utgår endast från ens folkbokförda adress, vilket gör att personer som behöver olika säsongsboenden för sitt arbete inte helt inkluderas.

På många ställen i Sverige har den marknadsdrivna utbyggnaden av bredband varit både snabb och kostnadseffektiv, men inte överallt. Regeringens löften om snabbt internet i hela Sverige har ekat tomt i de områden där den kommersiella utbyggnaden inte varit tillräcklig och bland de boenden som inte inkluderats i strategin. I vårt digitaliserade samhälle, där både studier och arbete hemifrån har blivit en självklar del av vardagen, kan det här inte vara acceptabelt.

Ida Arnstedt är ledarskribent

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.