GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Äldre måste ges chans till ljuva år

Att äldre tvingas till isolering för att skyddas från smitta riskerar att gå ut över deras livskvalitet och värdighet.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 27 december 2021
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Besöksförbud under pandemin har tvingat många äldre till isolering och ytterligare ensamhet.
Besöksförbud under pandemin har tvingat många äldre till isolering och ytterligare ensamhet.Foto: Martina Holmberg / TT

Det är hennes födelsedag, hon har köpt kaffebröd och tårta, kokar kaffe, plockar fram likör och dukar med finservisen. Ett efter ett ringer hennes barn och meddelar att de inte kan komma.

Ensamheten som skildras i Vikingarnas deprimerande dansbandsdänga ”Den stora dagen” är tyvärr verklighet för allt för många äldre. Pandemin har gjort det värre. I fjol rådde besöksförbud på landets särskilda boenden i sex månader, under vilket många äldre alltså helt förbjöds att träffa sina nära och kära.

Nu överväger regeringen att återigen införa ett sådant besöksförbud om smittan fortsätter att öka. Dessutom vill den underlätta liknande beslut i framtiden genom ändrad lagstiftning. Detta kritiserar riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och Stockholms regionråd Anna Starbrink (L) i en debattartikel (DN 25/12).

Barbro Westerholm och Anna Starbrink menar att det skulle innebära att äldres rörelsefrihet kringskärs med tvång, samtidigt som regeringen inte är redo att ställa krav på att personal i äldreomsorgen tar sitt ansvar och vaccinerar sig. Äldre omyndigförklaras och isoleras, samtidigt som smittan riskerar att komma in på boenden via personalen. Faktum är att det är vanligaste smittovägen, enligt Coronakommissionens kartläggning.

Nyttan av smittskyddsåtgärder behöver alltid vägas mot dess kostnader – i besöksförbudens fall minskad livskvalitet och ökad ensamhet för äldre. Även om det kan tyckas tydligt att skröpliga äldre, den allra tydligaste riskgruppen vid covid–19, behöver skyddas till varje pris är det inte riktigt så enkelt.

”Mindre diskuterat är att många äldre dog ensamma, ofta i sina hem.”

Vissa pris är för höga. Coronakommissionens slutsatser om äldrevårdens strukturella brister har blivit uppmärksammade och föremål för politisk översyn. Mindre diskuterat är att många äldre dog ensamma, ofta i sina hem. Otydligheter i riktlinjerna i ett tidigt skede riskerade att leda till att anhöriga vägrades besök vid livets slutskede.

Men det är inte bara i döden som äldre behöver sällskap. Det är nog ingen som vill tillbringa sina sista år isolerad, för att riskminimera till varje pris.

Äldres frihet och livskvalitet har hittills fått väga allt för lätt i pandemihanteringen. Ensamheten späs på av politiska beslut. Åtgärder kan inte bara syfta till att äldre ska överleva, det måste gå att leva livet fullt ut även på ålderns höst. Regelbunden snabbtestning av de som kommer nära äldre, användning av andningsskydd och självfallet vaccinerad omsorgspersonal är viktiga beståndsdelar för att möjliggöra detta.

För att parafrasera en annan dansbandslåt: Tillåt de sista ljuva åren bli de bästa i äldres liv.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.