Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Sverige vinner på arbetskraftsinvandring

Moderaterna går för långt i sin iver att stoppa människor från att komma hit och jobba.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Socialdemokraterna har tidigare inte tvekat att rikta stark kritik mot att alliansregeringen liberaliserade arbetskraftsinvandringen. Men enligt januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet måste Stefan Löfvens regering värna systemet. Samtidigt har Moderaterna – som var med och genomförde reformen – börjat föreslå långtgående begränsningar.

Det finns såklart brister, såsom kompetensutvisningar på grund av struntsaker, vilka borde åtgärdats för länge sedan. Utredningen om arbetskrafts­invandring föreslog dock häromdagen i ett delbetänkande att ringa fel från arbetsgivarens sida inte ska leda till utvisning. Gott så.

Olika former av fusk och medvetet utnyttjande av reglerna har också uppmärksammats. En SVT-granskning från januari visade problem med hur vissa assistansbolag utnyttjar utländska föräldrar till barn med funktionsnedsättningar för att plocka ut pengar ur välfärden. Genom att ta hit en förälder för att arbeta som assistent kan hela familjen anhöriginvandra, och väl här kan barnet beviljas assistans genom företaget. Hur många fall det rör sig om vet ingen.

"Arbetskraftsinvandringen ger ett stort ekonomiskt överskott till den offentliga sektorn: 1,7 miljarder kronor."

Upplägget är cyniskt. De som skor sig på andras utsatthet måste stoppas. Moderaterna föreslår sedan tidigare att arbetskraftsinvandring inte ska vara tillåtet för tjänster inom assistans. Partiet vill även se försörjningskrav på den som vill ta hit sina anhöriga – vilket också föreslås av utredningen. Redan det torde stoppa stor del av problematiken. De här förslagen lyfte M också när utredningen om arbetskraftsinvandring tillsattes av regeringen, i februari 2020.

Men nu går M ännu längre och föreslår en minimilön på 31 700 kronor för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU. Det är ett steg för långt, och något som slår mot arbetskraftsinvandringen i stort. Det rör sig inte bara om att täta igen några kryphål i ett annars bra system. Moderaterna säger sig vara ute efter att stoppa arbetskraftsinvandring till lägre kvalificerade jobb, som de anser bör gå till svenskar.

Moderaterna verkar ha glömt alla fördelar med att människor kommer hit och arbetar. En färsk rapport från Almega pekar på att arbetskraftsinvandringen ger ett stort ekonomiskt överskott till den offentliga sektorn: 1,7 miljarder kronor. De flesta kommer hit för att ta ett bristyrke, så att konkurrens om jobb ökar av arbetskraftsinvandring verkar inte stämma. Och bortser man från säsonganställda bärplockare och plantörer så arbetar nio av tio arbetskraftsinvandrare i yrken som kräver minst gymnasieutbildning.

Redan i dag måste tjänster dessutom först kunna sökas av invånare i Sverige, innan arbetskraftsinvandring ens kan komma på tal. Att förbjuda företag att ta in arbetskraft när det behövs, gör inte svenska arbetstagare mer benägna att ta de jobben.

Impulsen att vilja vårda reformer, täppa igen kryphål och stävja fusk är sund. Men tyvärr tar Moderaterna fram kanonen för att skjuta sparvar i detta fall. Att folk får komma till Sverige för att arbeta, försörja sig och öka välståndet i landet är rätt.

Läs mer