Annons

Mobilerna ska ut ur klassrummen

Elever behöver studiero för att kunna bygga en framgångsrik framtid. En mobilfri skola är en förutsättning för att de ska lyckas. Synd att de röda länge motsatt sig förslagen.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2020 • Uppdaterad 27 augusti 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: JESSICA GOW / TT

I höst inför Bromölla mobilförbud på alla sina grundskolor. Det är mycket bra att man agerar även innan den förväntade lag som – tack vare Liberalernas närvaro i januariöverenskommelsen – kan bli verklighet nästa år.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har tyvärr i åratal sagt nej trots de goda resultat som mobilfrihet ger.

Annons

I Bromölla testade Dalaskolan redan förra läsåret mobilförbud. ”Det blir ett lugnare klimat”, berättade rektorn. Lärarna hade även upplevt att eleverna lättare kunde behålla fokus.

På Rönnowskolan i Åhus valde man redan för ett par år sedan att ha mobilfri miljö, vilket har fungerat mycket bra berättade rektor Mathias Dettmann. En positiv effekt har varit att det sociala umgänget har ökat markant och att det blivit färre konflikter. Det är för tidigt att prata om konkreta studieresultat, men enligt Dettmann har trygghet och studieron påverkats.

Flera studier har visat att en mobilfri skola gynnar barnen. En studie från London School of Economics visade för några år sedan att mobilförbud ledde till att elevernas resultat förbättrades; störst positiv effekt hade det på lågpresterande elever.

Enligt en undersökning från Skolverket upplevde två av tre gymnasielärare redan 2016 att undervisningen stördes varje dag av elevernas användning av mobiler och sociala medier.

Hjärnforskaren Anders Hansen menade i en debatt att ”mobiltelefoner har en fantastisk förmåga att aktivera hjärnans belöningssystem”, vilket leder till att uppmärksamheten störs. ”För att vi ska lära oss något så måste vi fokusera”.

Samtidigt är argumenten emot svaga. Barnen måste lära sig digitalisering, sägs det. Men nog kan man lära ut det utan att låta dem vara på Snapchat på historialektionen? Andra menar att barn ändå mobilsurfar i smyg, men självklart går det att kontrollera. Att ge upp för att vissa trotsar auktoriteter är inte svaret.

Trots forskningsresultaten och goda erfarenheter har det varit förtvivlat svårt att få med sig politikerna kring ett nationellt förbud. Sedan 2007 har varje rektor rätt att ta mobiler i beslag, men ändå har stök och kränkningar onekligen kunnat fortsätta. Det finns skäl att öka styrningen uppifrån så att alla barn får samma chans att lära.

När Jan Björklund (L) la fram ett förslag om mobilförbud 2014 var S emot. Ibrahim Baylan (S), då talesperson i utbildningsfrågor, kallade förslaget symbolpolitik. SSU kampanjade emot då mobilförbud ”kommer inte att höja skolresultaten”.

Också Vänsterpartiets Rossana Dinamarca var kritisk. ”Vi tycker att det är teknikfientligt, men också att man vill ge lärarna en slags polisiär roll som jag inte tycker hör hemma i skolan”. Sveriges Elevkårer kallade förslaget populistiskt. ”Vi ser att det finns problem med studiero i skolan, de måste vi åtgärda. Men lösningen är inte att ge lärare rätt att konfiskera elevernas egendom mot deras vilja”.

Nu låter det dock annorlunda, och allt fler följer Liberalerna. 2018 sa utbildningsminister Anna Ekström (S) till Expressen att hon tyckte att tiden var mogen för att förbjuda mobiltelefoner i skolan, och efter att frågan tagits med i januariöverenskommelsen presenterar S det stolt som sitt eget förslag. ”Det finns ett starkt samband mellan att lära sig mycket och känna trygghet och studiero”, sa Ekström i februari (26/2). 2018 twittrade SSU:s Philip Botström att förbud var bra då mobiler stör undervisningen och ”det är eleverna med tuffast förutsättningar som drabbas värst”.

Annons

Det är bra att de har vaknat, men hur många lektioner har inte gått förlorade under de år vänsterpartierna har tvekat?

För att Sverige ska få skolan i toppklass som ger barnen bästa möjliga start i livet behövs mer än att införa mobilfrihet, men det är ett steg på vägen. Ett steg som borde ha tagits för flera år sedan.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons