Annons

Sofia Nerbrand: Moderaternas hantverk börjar ge resultat

Statsminister Ulf Kristerssons alla utredningar och beslut måste snart märkas i väljarnas vardag.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Almedalen • Publicerad 26 juni 2024 • Uppdaterad 27 juni 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Statsminister Ulf Kristersson (M) talar i Almedalen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) talar i Almedalen.Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna. Vi får saker gjorda. Så stod det bakom Ulf Kristersson när han talade i Almedalen på onsdagen. Fast han levererade inte ett partiledartal utan ett statsministertal – trots att han till skillnad från både Jimmie Åkesson (SD) och Muharrem Demirok (C) inte hade svenska flaggan och en röd stuga med vita knutar som fond.

Ulf Kristersson redogjorde för vad hans regering har åstadkommit snart halvtid in i mandatperioden. Han inledde med att tala om förhandlingen om fångar med Iran, det svenska Natomedlemskapet och innebörden av svenskt medborgarskap.

Annons

Därefter upplyste han om att tack vare regeringens politik har en familj med en polis och sjuksköterska nu 14 000 kronor mer att röra sig med per år.

Sedan kom han in på gängkriminalitet och berättade att i nästa vecka presenterar regeringen en ny socialtjänstlag som reformerar 40 års politik i grunden. Bland annat ska sekretessregler luckras upp så att polisen och socialtjänsten äntligen får prata med varandra. Annars funkar inte det förebyggande arbetet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på scenen i Almedalen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) på scenen i Almedalen.Foto: Christine Olsson/TT

Vidare står Sverige står kvar vid Ukrainas sida och kommer att fortsätta skicka vapen och ammunition. Och som en extra bonus ska det bli fritt fram för gårdsförsäljning. ”För med oss blir friheten lite lite större”, som Ulf Kristersson uttryckte saken.

Fast även om moderata företrädare försöker göra trygghets- och säkerhetsfrågor till vår tids frihetsfrågor måste man konstatera att Tidölaget mer ägnar sig åt att städa och strama upp än att öka frihetsgraderna. Förvisso är problemen med våld och otrygghet nödvändiga att ta tag i – men den negativa tillväxten och höga arbetslösheten är djupt allvarliga även om de hittills hamnat i skymundan.

Därför var det välkommet att Ulf Kristersson tryckte på att de kommer att satsa mer framöver på att ta bort regelkrångel, skapa snabbare tillståndsprocesser och satsa på bättre underhåll. Han underströk helt riktigt att ökad tillväxt och produktivitet handlar om att nästa generationer ska få det bättre.

En riktigt lovande detalj till är att sparande upp till 300 000 kronor på ISK-konton ska bli skattefritt. Hela 3,7 miljoner svenskar har denna typ av konto, vilket bidrar till större förmögenheter men också investeringar i företag.

Publik då moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar under politikerveckan i Almedalen.
Publik då moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar under politikerveckan i Almedalen.Foto: Christine Olsson/TT

Ulf Kristersson beklagade också den trista polariseringen i svensk politik: ”S och SD är besatta av varandra”. Hans ambition är snarare att vara en brobyggare. Ägna sig åt politiskt hantverk: ”Jag tror på politiskt samarbete för att lösa allvarliga samhällsproblem. Samarbeta med S om Nato, med SD om migrationen och med L om kärnkraften”.

”Både S och SD kommer göra allt i sin högljudda och populistiska tvekamp för att putta honom bort från tronen.”

Den nuvarande statsministern använder sitt uppdrag till att i stort och smått lappa och laga i det samhällsbygge som har skavanker och farliga prång. Som han själv påpekade krävs det att regeringen har driv i steget när den fattar en mosaik av beslut för att renovera bygget rejält. ”Vi har inte hur mycket tid som helst att lösa saker. Men stora förändringar tar lång tid.”

För att han ska få fortsatt förtroende och behålla sin majoritet i riksdagen om drygt två år behöver väljarna uppleva att hans politik ger dem en bättre vardag. Han satsar allt på detta kort – för det är inte en ideologiskt driven talare och regeringschef som stod på scenen i Almedalen 2024. Både S och SD kommer göra allt i sin högljudda och populistiska tvekamp för att putta honom bort från tronen.

Moderaternas partiledare talar i Visby på onsdagen.
Moderaternas partiledare talar i Visby på onsdagen.Foto: Christine Olsson/TT
Blått.
Blått.Foto: Christine Olsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons