GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Näringslivets förtroende överraskar – säkert också Farmanbar

Hela 1 procent av de sydländska företagen uppger att de har ett mycket stort förtroende för att nuvarande energipolitik kommer att kunna möta den framtida efterfrågan på el. Det är faktiskt oändligt mycket mer än vad man hade kunnat tro.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Energiminister Khashayar Farmanbar (S).Foto: Jonas Ekströmer/TT

I Svenskt Näringslivs företagarpanel har 2 085 företag inom elprisområde 4 – i huvudsak Skåne, Blekinge, Kronoberg – nyligen tillfrågats huruvida de har förtroende för att den nuvarande energipolitiken kommer att kunna möta den framtida efterfrågan på el.

En synnerligen relevant frågeställning till näringslivet med tanke på det stundande valet där energifrågan har seglat upp till att vara en av de stora frågorna. Och en högst aktuell fråga eftersom elektrifieringen av exempelvis transporter är central för att Sverige ska nå sina klimatmål.

Man skulle kunna tänka sig att svaren från företagen var nattsvarta för ansvariga energipolitiker med tanke på skenande elpriser och larm från Svenska kraftnät om att så kallade kontrollerade strömavbrott kan komma att inträffa denna vinter – men så är det inte alls.

”Ansvariga energipolitiker – sträck på er!”

För 1 procent av de svarande företagen i elprisområde 4 uppger faktiskt att de har ett mycket stort förtroende för att nuvarande energipolitik kommer att kunna möta den framtida efterfrågan på el. Och en procent är ju trots allt oändligt mycket större förtroende än 0 procent, vilket torde ha varit det förväntade utfallet med tanke på sakernas tillstånd.

Ansvariga energipolitiker – sträck på er!

Saken blir dessutom inte sämre av att ytterligare 3 procent av företagen i södra Sverige har ett ganska stort förtroende och att hela 7 procent svarar att de varken har ett stort eller litet förtroende.

Summa summarum är det alltså ”blott” 87 procent av företagen i undersökningen som uppger att de har ganska litet eller inget förtroende alls gällande energipolitiken. Inte illa.

Förklaringarna till detta överraskande starka förtroende är många.

Numera är det exempelvis annat ljud i skällan i fråga om kärnkraften från det regeringsbärande partiet.

Så sent som i november i fjol sa Magdalena Andersson (S) klart och tydligt i sitt installationstal att Socialdemokraterna skulle snabba på elektrifieringen, ”Men inte med ny kärnkraft”. Men det var då det. Nyligen förklarade finansminister Mikael Damberg att ”Vi socialdemokrater är teknikoptimistiska och vi välkomnar exempelvis Vattenfalls förstudie gällande ny kärnkraft i Ringhals” (Socialdemokraterna.se den 20 augusti).

Och energiminister Khashayar Farmanbar (S) säger ju att ”Vi behöver mer av alla sorters kraft”!

Positionsförändringen har också SVT märkt av. Bara timmar innan partiernas deadline för ändringar i de olika sakpolitiska påståendena i SVT:s valkompass meddelade Socialdemokraterna att det är ett ”ganska bra” förslag att bygga ut kärnkraften i Sverige. Tidigare värderade man förslaget som ”ganska dåligt” (SVT den 1 september).

Ja, vad spelar det då för roll att fyra kärnkraftsreaktorer i syd lagts ned de senaste åren? Nu – fem i tolv inför valet – är vi för kärnkraft! Sådant ingjuter förtroende – men det är bara spekulationer.

Eller så hann de svarande företagarna med att se Per Bolunds (MP) framträdande i SVT:s partiledarutfrågning där han övertygande förklarade att vi inte alls behöver oroa oss över att ersätta planerbar baskraft, som exempelvis kärnkraft, med väderberoende kraftslag som sol och vind. Det finns ju batterier! Jamen, då så!

Att förtroendet inom näringslivet för den nuvarande energipolitikens förmåga att leverera el i klimatomställningens tidevarv är högre än förväntat skänker hopp inför framtiden. 2045 beräknas elanvändningen vara 60 procent högre än i dag. Att energipolitiken inte vansköts är därför av allra största vikt. Ja, man kanske skulle till och med kunna säga att vårt framtida välstånd hänger på det.

Observera att denna text bär vissa spår av ironi

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.