Nej till ”gratis” blöjor – gratisekonomier går inte ihop

Om kommunernas budgetar ska räcka till viktiga kärnuppgifter utan att vi landar på hundraprocentiga skattenivåer måste fler själva börja stå för sina vardagskostnader. Att skattebetalarna ska betala för barns blöjor i förskolan är fel på alla sätt och vis.
Ledare • Publicerad 6 januari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Enligt ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen som kom strax innan jul kommer skattebetalarna att tvingas betala för blöjor i förskolan framöver, då dessa ska ingå i den redan väldigt låga förskoleavgiften.

”Klart är att det får betydande ekonomiska konsekvenser för kommunerna, som redan idag har ett ansträngt läge”, kommenterade Germund Persson, chefsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner.

SKR har ännu inte hunnit räkna på saken, så den exakta summan är oklar. Kristianstads kommun sätter igång en blöjupphandling efter helgen och törs idag inte gissa var det landar, men ”visst sjutton blir det en oförutsedd och påtaglig kostnad som kommer att märkas”, skrev kommunikationschefen Eva Mårtensson i mail.

Ja, det kommer att märkas. Som alla andra utgifter måste dessa nya täckas genom att antingen dra in ännu mer i skatt från invånarna, eller dra ner på annat – som exempelvis personal i förskolan.

I Malmö stad kom man fram till att kostnaden skulle bli mellan 3,5 och 10 miljoner per år. I Oskarshamn räknar man med en kostnadsökning om cirka 1,5 miljoner. Kalmar och Karlskrona tror att man får betala 2-3 miljoner kronor per år vardera.

Många skattebetalare och kommuner kommer att drabbas av dessa nya miljonutgifter. I en enkät som TT skickade ut svarade 18 kommuner att de tillhandahöll gratis blöjor på sina förskolor medan 156 svarade att de inte gjorde det. Det vill säga, ett stort antal kommuner blir tvungna ändra policys efter beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Och då 116 kommuner, enligt en SVT-enkät, redan räknar med att behöva spara på förskola/barnomsorg under året kommer det inte att gå obemärkt förbi. Nej, det kommer att kännas.

Detta sker dessutom i en ekonomi på dekis. SKR spår låg tillväxt och minskad sysselsättning framöver. ”Såväl antalet sysselsatta som antalet arbetade timmar minskar under nästa år”, skrev man i december. ”Utsikterna för såväl export som investeringar ser sammantaget svaga ut inför 2020” (20/12).

Att i ett sådant läge lägga än fler kostnader på kommunerna, som ligger utanför deras kärnuppgift, är vansinne.

”Dårskap”, kommenterade Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, och han hoppades att riksdagen skulle agera.

Ja, för även om beslutet inte direkt fattat av politikerna – utan är ett resultat av en bedömning i domstolarna – måste de folkvalda nu rycka in och säga stopp. De bör tydligare definiera vad som ska ingå i förskoleavgiften och vad man faktiskt kan kräva att personer som frivilligt har valt att bli förälder själva ska betala för.

En rubrik i Barometern löd: ”Fria blöjor ett glädjebesked för föräldrar” (25/12). Men de som i slutändan måste stå för notan blir sannolikt inte lika glada när konsekvenserna slår till.

Gratisreformer är dumdyra. Och aldrig gratis för någon.

.

.

Källor och läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.