Nils-Eric Sandberg: Antisemitism – historiens förbannelse

Gästkrönika Artikeln publicerades

Antisemitismen är den värsta rörelse som terroriserat världen.

”Vi måste alla fortsätta kampen mot antisemitism och andra former av rasism. Vittnesmålen från Förintelsen måste leva vidare.” Så skriver utbildningsminister Anna Ekström (Expressen 2/3).

Det låter väl fint. Och det är en kort tid efter att SSU sjungit hatvisor mot sionismen, alltså den rörelse som anser att Israel ska ha rätt att existera.

Här några citat av relevans för frågan:

”Redan från första klass blir väpnad kamp för Palestina framställt som något heroiskt.”

”Israel är Satans tjänare.”

”Israel utplånat från kartan.”

Citaten är hämtade ur läroböcker för barn som går i palestinska skolor. De presenterades för utrikesministern av Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Böckerna finansieras av en FN-organisation specialgjord för Palestina. Och en stor del av dess finansiering kommer från Sverige.

Vi ger Palestina cirka 800 miljoner kr per år. Till detta kommer ett särskilt bidrag på 1,5 miljarder i samband med att Sverige erkände Palestina.

Palestinska terrorister som mördat israeler och hamnar i fängelse får lön av palestinska myndigheten. De lönerna kostar 518 miljoner dollar per år. Sannolikt kommer mycket av de pengarna från Sverige. (Siffrorna kommer från Vänskapsförbundet som systematiskt kontrollerar många olika källor.)

Utrikesministern svarade att de pengarna ska ses som ”en form av socialbidrag”. Men varför ska Sverige finansiera Palestinas socialbidrag? Det verkar kanske logiskt eftersom antisemitiska organisationer i Sverige får generösa bidrag av skattepengar (SvD 12/4 -16).

Delvis är detta en reflex av vår invandring. 39 procent av vuxna muslimer i Sverige och 55 procent av muslimska gymnasister är antisemiter (Forum för levande historia). Detta kommer att påverka värderingsklimatet i Sverige under lång, lång tid. Judar i Malmö flyttar från Sverige.

Antisemitismen är den värsta rörelse som terroriserat världen. Den engelske historikern Paul Johnson visar i sin bok ”A History of the Jews” hur judarna förföljts mer än något annat folk i historien. De fick skulden för allt, till exempel digerdöden.

Jag hjälpte min nu bortgångne vän Per-Martin Meyerson med ett par böcker om judendomen. Vi fann att antisemitismens källa är föreställningen att judarna dödade Jesus. Vilket är historiskt helt orimligt. Judarna skulle vanhelga påsken genom att inleda den med en avrättning. Korsfästelsen var det straff den avskydda romerska ockupationsmakten dömde ut för upprorsmakare. Att judarna skulle använt denna avrättningsmetod är helt otänkbart.

Men föreställningen lever kvar – jag mötte den i barndomen i skolor på landsbygden och i samtal med frikyrkliga släktingar.

Och teologen Karin Hammar har farit runt och krävt en bojkott mot Israel. Inte mot Iran, eller Kuba, Nordkorea, Venezuela, Syrien. Nej, bara mot Israel, Mellanösterns enda demokrati.

Nils-Eric Sandberg är publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.