Annons

Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: Den heliga inflationen

Varför vill riksbanken ha den tillbaka?
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 16 augusti 2019
Nils-Eric Sandberg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

På sedlarna stod förr i världen riksbankens devis: ”Hinc robur et securitas”, latin som betyder ”Här är styrka och säkerhet”. Det innebar att riksbanken perioden 1873-1914 och 1924-1931 garanterade att lösa in sedlar i guld. Den så kallade guldmyntfoten. Hur mycket är denna devis värd när pengarna inte kan inlösas och inflationstakten ligger på 10 procent?

Onsdag 14/8 meddelar riksbanken att inflationstakten fallit till 1,5 procent, vilket ligger under riksbankens mål om 2 procent. Riksbanken har som mål för sin underliga penningpolitik att få upp inflationstakten till 2 procent. Det är ett skäl till att riksbanken sänkt räntan så att kronans kurs ska falla. Detta driver upp importpriserna och bidrar till att öka inflationstakten – enligt läroboken.

Annons

Men mycket av importen består nu av insatsvaror till exportföretagen. Och de kan inte alltid ta igen sina kostnadsökningar, eftersom deras priser bestäms av världsmarknaden. Den kan de svenska företagen inte påverka, även om Magdalena Andersson tror det.

Varför har riksbanken detta mål? Jag satt nyss en kväll och diskuterade detta med min statsvetenskaplige vän Erik Moberg. Vi kunde inte finna någon rationell förklaring. Däremot finns andra förklaringar.

Vi hade hög inflationstakt under första världskriget: 15 % år 1915, 13 % år 1916, 26,2 % år 1917, 41,5 % är 1918. För det privata sparandet var detta förödande. Visserligen steg timlöner och aktiekurser. Men under krisen 1921-22 föll priser och löner med 30-35 procent.

På det galna 1970-talet steg inflationstakten till 10-13 %. Facken ville ha reala löneökningar och krävde därför 20 procents lönelyft, eftersom S-regeringen höjt marginalskatterna till minst 60 %. Ovanpå detta fördubblade folkpartiet och socialdemokratin arbetsgivaravgifterna. Facken lyckades övervältra inflationseffekterna på företagen. Följden blev kostnadsökningar som höll på att knäcka halva industrin.

När inflationstakten är 7 procent halveras realvärdet av pengar på 10 år. Vid 10 procents inflation halveras värdet på 7 år.

Nu är inflationen borta. ’Det beror inte på centralbankerna – de kan inte kontrollera den – utan på den konkurrens som globaliseringen skapat, på Kinas export av lågprisvaror, och på den enorma produktivitetsökning som ligger i elektroniken. Så varför vill riksbanken ha tillbaka inflationen? Alla avtal, alla kontrakt, störs av faktisk och, än mer, förväntad inflation. Kan inte Stefan Ingves läsa lite ekonomisk historia och lära sig att Sveriges främste nationalekonom, Knut Wicksell, argumenterade för att riksbanken ska ha prisstabilitet som mål? Alltså 0 % inflation. En krona ska vara värd en krona, inte 75 öre.

Nils-Eric Sandberg är publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

Annons
Annons
Annons
Annons