Annons

Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: Ska mördarna gå fria?

Politikerna behöver ge polis och domstolar tillräckliga verktyg.
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 13 september 2020
Nils-Eric Sandberg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nyligen sköts en person på Gamlegården. Ännu en i en lång rad. Polisen har tydligen inte fått upp något spår. En del av det vi kallar invandrarkulturen säger att ingen ska tala med polisen – hellre ska mördarna gå fria.

Samma mekanismer förklarar att ingen berättar något om vem som mördade den 12-åriga flickan i Stockholm. Trots att åtskilliga måste veta vem som sköt.

Annons

Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har skrivit en bok om de klaner som terroriserar förorten Angered i Göteborg. De har upphävt rättssamhället.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving säger att ett 40-tal kriminella klaner i Sverige har kommit hit, främst från Mellanöstern, för att organisera kriminalitet. De handlar med narkotika och sysslar med utpressning och lever därutöver på våra socialförsäkringar.

De senaste åren har det kommit tre grundliga vetenskapliga rapporter om sambandet mellan invandring och kriminalitet:

Arnstberg och Sandelin: Invandring och mörkläggning. En saklig rapport från en förryckt tid.

Tino Sanandaji: Massutmaning.

Patrik Engellau: Invandring och brottslighet – ett trettioårsperspektiv.

De tre analyserna visar att det finns ett klart samband mellan invandring och kriminalitet – ett samband som den statliga myndigheten BRÅ försökt dölja. De få journalister som skrivit om detta har i debatten anklagats för rasism.

Kan vi inget göra för att stoppa klanerna? Ungdomar får mycket milda straff. Domstolarna släpper ut brottslingar.

Statsministern beskrev i regeringsförklaringen brottsligheten som följd av ”den här ojämlikheten som vi har i vårt land”. Slutsatsen blir att de gängkriminella skjuter folk för att få tillbaka förmögenhetsskatten. Detta är statsministerns intellektuella bidrag till debatten.

Men det handlar bara om att lagstiftarna ska ge polisen och domstolarna tillräckliga verktyg. Det räcker med några propositioner. Jag utgår för resonemangets skull från att det finns skrivkunniga personer i regeringskansliet.

Annons

Antag att vi får politiker som har intelligens och ryggrad – inte i övermått, men till husbehov; det räcker. De kan ge vittnen anonymitet – kanske något av det viktigaste. De kan stifta en lag som säger att en brottsling som inte är svensk medborgare ska obligatoriskt dömas till utvisning. Alltså inte till några månader på kriminalvårdens semesterhem, utan utvisning: direkt. Oavsett varifrån han kom ifrån.

Visst, vissa har fått svenskt medborgarskap. Men med en liten ändring i regeringsformen kan vi återkalla medborgarskapet. Inget i vår lagstiftning eller i internationella avtal hindrar oss från detta.

Och, kanske mest kännbart: att de som kommit till Sverige enbart för att begå brott inte ska få försörjningsstöd. Trots att galningarna i Miljöpartiet vill att vi ska försörja banditerna.

.

Nils-Eric Sandberg är publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

Annons
Annons
Annons
Annons